Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Ta zapiekanka to prawdziwa bomba smaków, której musisz spróbować! Ziemniaki, fasolka, gruszki, boczek i aromatyczny cząber!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY WARZYWA
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10-12 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Do wrzącej, osolonej wody dodajemy mrożoną fasolę wraz z 2-3 łodygami cząbru i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i również osączamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS ŚMIETANOWY
Z pozostałego cząbru obrywamy listki i drobno siekamy. Mieszamy ze śmietaną, mlekiem, jajkami, solą i pieprzem. Ser obieramy ze skórki i ścieramy drobno na tarce. Gruszki obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w plasterki. Plastry boczku kroimy na pół i smażymy na suchej patelni, aż będą chrupiące.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Połowę plastrów boczku przekładamy do naczynia żaroodpornego, które lekko nimi natłuszczamy. Układamy warstwami: połowę plastrów ziemniaków, 1/3 kremu ze śmietany i po połowie gruszek i fasoli. Proces powtarzamy, skrapiamy pozostałą śmietaną i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 45 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2539,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
423,2 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
37,2 g
Błonnik
16,8 g
Białko
16,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Herbaciana rolada z mlecznym kremem
Lekka, słodka rolada z pysznym kremem to idealny dodatek do kawy lub herbaty oraz doskonała opcja na słodki poczęstunek.

Tort dyniowo-pomarańczowy
Dynia z pomarańczą świetnie się razem komponują. Przygotuj niezwykły tort według pomysłu naszego cukiernika!

Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą
Przypominające tradycyjne świąteczne obiady danie w wegańskiej odsłonie, czyli „gęsie udka” z boczniaków i jackfruita z dodatkiem pieczonych warzyw i czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz każdego na diecie roślinnej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.

Dal z soczewicy
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.

Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
Niebanalna propozycja grillowa w egzotycznym stylu – szaszłyki z krewetek i ananasa w pysznej aromatycznej marynacie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jagodzianki
Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!

Flan Valencia
Flan to najpopularniejszy deserów w hiszpańskim stylu! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.

Gulasz z jelenia w warzywach
Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!