createyourhealth.pl

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie

Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków – zapiekanka farmerska Karola zaspokoi Twój apetyt na pełnowartościowe, proste danie dla całej rodziny!

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków – zapiekanka farmerska Karola zaspokoi Twój apetyt na pełnowartościowe, proste danie dla całej rodziny!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
marchew - 2 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieczarka - 250 g
natka pietruszki - 20 g
wino czerwone - 100 ml
zioła prowansalskie - 1 łyżka
ciecierzyca ugotowana - 200 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 1 kg
sos Worcester - 30 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 3 szt.
masło - 100 g
mleko - 100 ml
sól - 1 szczypta
ziemniak - 1 kg
ser cheddar - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WARZYWA:
Marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Smażymy, mieszając. Usmażone warzywa przekładamy na talerz.
2.SMAŻYMY PIECZARKI:
Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do podsmażonych wcześniej warzyw.
3.PODSMAŻAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO:
Mięso kładziemy na odrobinę oleju rozgrzanego w garnku po warzywach. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
4.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE:
Ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki przekładamy do garnka i przyprawiamy gałką muszkatołową.
5.ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO:
Do uduszonego mięsa dodajemy podsmażone warzywa i pieczarki. Dodajemy ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
6.ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO:
Masę mięsno-warzywną przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozprowadzamy równomiernie i wyrównujemy.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WARZYWA

Marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Smażymy, mieszając. Usmażone warzywa przekładamy na talerz.

2

SMAŻYMY PIECZARKI

Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do podsmażonych wcześniej warzyw.

3

PODSMAŻAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO

Mięso kładziemy na odrobinę oleju rozgrzanego w garnku po warzywach. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.

4

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE

Ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki przekładamy do garnka i przyprawiamy gałką muszkatołową.

5

ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO

Do uduszonego mięsa dodajemy podsmażone warzywa i pieczarki. Dodajemy ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.

6

ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO

Masę mięsno-warzywną przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozprowadzamy równomiernie i wyrównujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2377,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

297,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20 g

🌾

Węglowodany

18,6 g

🥬

Błonnik

10,2 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl