createyourhealth.pl

Zapiekany kalafior • przepis • składniki • przygotowanie

Zapiekany kalafior to pomysł na szybką i pożywną zapiekankę dla całe rodziny. Sprawdź, jakie to smaczne!

Zapiekany kalafior

Zapiekany kalafior to pomysł na szybką i pożywną zapiekankę dla całe rodziny. Sprawdź, jakie to smaczne!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 2 szczypty
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
kalafior - 1 szt.
masło - 40 g
mąka pszenna - 50 g
mleko 3,2% - 400 ml
ser gruyere - 200 g
skrobia ziemniaczana - 10 g
sól - 0,5 łyżeczki
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
2.ROZDRABNIANIE SERA SER GRUYÈRE:
POZBAWIĆ SKÓRKI, POKROIĆ W KOSTKĘ O BOKU 2 CM, WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO, ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 15 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 8.
3.
PRZESYPAĆ DO INNEGO NACZYNIA, OPŁUKAĆ POJEMNIK.
4.GOTOWANIE KALAFIORA KALAFIOR OCZYŚCIĆ,:
umyć, podzielić na różyczki.
5.
Do pojemnika miksującego wlać 1 l wody.
6.
Różyczki kalafiora włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze, a ten umieścić na głębokim wkładzie.
7.
Cały zestaw zamknąć i zamocować na pojemniku miksującym.
8.
Gotować kalafior, ustawiwszy program gotowanie na parze/8 minut.
9.
Potem zdjąć cały zestaw i opróżnić pojemnik.
10.ROZGRZEWANIE GRILLA ROZGRZAĆ GRILL:
w piekarniku do 200°C.
11.PODGRZEWANIE MASŁA MASŁO WŁOŻYĆ:
do pojemnika, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 2/100°C.
12.
Dodać mąkę i smażyć (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/100°C.
13.GOTOWANIE SOSU SKROBIĘ ZIEMNIACZANĄ:
rozprowadzić w śmietanie, razem z mlekiem o temperaturze pokojowej, gałką muszkatołową, ½ łyżeczki soli, 2 szczyptami białego pieprzu dodać do zasmażki w pojemniku i gotować sos (z zatkniętą miarką) 7 minut/prędkość 2/110°C.
14.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotować go jeszcze (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 2/110°C.
15.DOPRAWIANIE SOSU DO SOSU:
dodać 70 g startego sera gruyère.
16.
Gotować go (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5 , potem ponownie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
17.
Przyprawy wymieszać ustawiając (z zatkniętą miarką) mieszanie/10 sekund/ prędkość 2.
18.ZAPIEKANIE KALAFIORA UGOTOWANE RÓŻYCZKI:
kalafiora rozłożyć w żaroodpornej formie, polać sosem, posypać pozostałym serem gruyère.
19.
Zapiekać w gorącym piekarniku 10 minut (na złotobrązowo).
20.
RADA Potrawa będzie bardziej sycąca, gdy doda się do niej 200 g gotowanej szynki, piersi indyka albo resztek pieczeni.
21.
Zapiekany kalafior doskonale smakuje z peklowanym schabem i gotowanymi ziemniakami.
Zapiekany kalafior

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

2

ROZDRABNIANIE SERA SER GRUYÈRE

POZBAWIĆ SKÓRKI, POKROIĆ W KOSTKĘ O BOKU 2 CM, WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO, ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 15 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 8.

3

PRZESYPAĆ DO INNEGO NACZYNIA, OPŁUKAĆ POJEMNIK.

4

GOTOWANIE KALAFIORA KALAFIOR OCZYŚCIĆ,

umyć, podzielić na różyczki.

5

Do pojemnika miksującego wlać 1 l wody.

6

Różyczki kalafiora włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze, a ten umieścić na głębokim wkładzie.

7

Cały zestaw zamknąć i zamocować na pojemniku miksującym.

8

Gotować kalafior, ustawiwszy program gotowanie na parze/8 minut.

9

Potem zdjąć cały zestaw i opróżnić pojemnik.

10

ROZGRZEWANIE GRILLA ROZGRZAĆ GRILL

w piekarniku do 200°C.

11

PODGRZEWANIE MASŁA MASŁO WŁOŻYĆ

do pojemnika, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 2/100°C.

12

Dodać mąkę i smażyć (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/100°C.

13

GOTOWANIE SOSU SKROBIĘ ZIEMNIACZANĄ

rozprowadzić w śmietanie, razem z mlekiem o temperaturze pokojowej, gałką muszkatołową, ½ łyżeczki soli, 2 szczyptami białego pieprzu dodać do zasmażki w pojemniku i gotować sos (z zatkniętą miarką) 7 minut/prędkość 2/110°C.

14

Jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotować go jeszcze (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 2/110°C.

15

DOPRAWIANIE SOSU DO SOSU

dodać 70 g startego sera gruyère.

16

Gotować go (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5 , potem ponownie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

17

Przyprawy wymieszać ustawiając (z zatkniętą miarką) mieszanie/10 sekund/ prędkość 2.

18

ZAPIEKANIE KALAFIORA UGOTOWANE RÓŻYCZKI

kalafiora rozłożyć w żaroodpornej formie, polać sosem, posypać pozostałym serem gruyère.

19

Zapiekać w gorącym piekarniku 10 minut (na złotobrązowo).

20

RADA Potrawa będzie bardziej sycąca, gdy doda się do niej 200 g gotowanej szynki, piersi indyka albo resztek pieczeni.

21

Zapiekany kalafior doskonale smakuje z peklowanym schabem i gotowanymi ziemniakami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1992,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

498,1 kcal

🥑

Tłuszcz

33,5 g

🌾

Węglowodany

28 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

24,2 g

Podobne przepisy

Zapiekany kalafior - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl