createyourhealth.pl

Zielone falafele z sosem tahini • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!

Zielone falafele z sosem tahini

Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 łyżeczka
kumin - 0,5 łyżeczki
kolendra mielona - 0,5 łyżeczki
olej - 2 łyżki
soda oczyszczona - 0,25 łyżeczki
sok z cytryny - 2 łyżeczki
kolendra świeża - 45 g
ciecierzyca konserwowa - 180 g
mąka pszenna - 1 łyżka
pieprz cayenne - 1 szczypta
cytryna - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
natka pietruszki - 5 g
sól - 0,25 łyżeczki
woda - 3 łyżki
pasta sezamowa tahini - 125 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj gałkownicę do lodów głęboką patelnię mikser/blender praskę do czosnku Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez minimum 12 godzin.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FALAFELI CIECIERZYCĘ:
DOKŁADNIE ODCEDZAMY I UMIESZCZAMY W MISIE MIKSERA WRAZ Z POSIEKANĄ CEBULĄ, PRZECIŚNIĘTYM PRZEZ PRASKĘ CZOSNKIEM, NATKĄ PIETRUSZKI, ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ, MĄKĄ, SODĄ I SOKIEM Z CYTRYNY.
3.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY NIEZBYT DOKŁADNIE – MASA MA MIEĆ KONSYSTENCJĘ KASZY.
4.
NASTĘPNIE MASĘ PRZEKŁADAMY DO MISKI, PRZYKRYWAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ I WKŁADAMY DO LODÓWKI NA MINIMUM 1 GODZINĘ.
5.SMAŻYMY FALAFELE MASĘ WYCIĄGAMY:
z lodówki i formujemy z niej kulki za pomocą gałkownicy.
6.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
7.
Falafele smażymy przez około 4-5 minut.
8.
Usmażone kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy.
9.PRZYGOTOWUJEMY SOS TAHINI W:
misce łączymy pastę tahini, sok z połowy cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.
10.
Aby sos był bardziej aksamitny, cały czas mieszając, dodajemy do niego ciepłą wodę.
11.
Do sosu możemy dodać kilka listków natki pietruszki.
12.
Falafele podajemy z sosem tahini i cząstkami cytryny.
Zielone falafele z sosem tahini

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj gałkownicę do lodów głęboką patelnię mikser/blender praskę do czosnku Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez minimum 12 godzin.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FALAFELI CIECIERZYCĘ

DOKŁADNIE ODCEDZAMY I UMIESZCZAMY W MISIE MIKSERA WRAZ Z POSIEKANĄ CEBULĄ, PRZECIŚNIĘTYM PRZEZ PRASKĘ CZOSNKIEM, NATKĄ PIETRUSZKI, ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ, MĄKĄ, SODĄ I SOKIEM Z CYTRYNY.

3

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY NIEZBYT DOKŁADNIE – MASA MA MIEĆ KONSYSTENCJĘ KASZY.

4

NASTĘPNIE MASĘ PRZEKŁADAMY DO MISKI, PRZYKRYWAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ I WKŁADAMY DO LODÓWKI NA MINIMUM 1 GODZINĘ.

5

SMAŻYMY FALAFELE MASĘ WYCIĄGAMY

z lodówki i formujemy z niej kulki za pomocą gałkownicy.

6

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.

7

Falafele smażymy przez około 4-5 minut.

8

Usmażone kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy.

9

PRZYGOTOWUJEMY SOS TAHINI W

misce łączymy pastę tahini, sok z połowy cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.

10

Aby sos był bardziej aksamitny, cały czas mieszając, dodajemy do niego ciepłą wodę.

11

Do sosu możemy dodać kilka listków natki pietruszki.

12

Falafele podajemy z sosem tahini i cząstkami cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1429,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

238,2 kcal

🥑

Tłuszcz

16 g

🌾

Węglowodany

17 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy