createyourhealth.pl

Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym • przepis • składniki • przygotowanie

Wegetariańska wersja klasycznych lasagne z sosem beszamelowym zrobionym z dyni i niezwykle aromatycznym szpinakowym twarogiem. Spróbuj, jak smakuje jesień!

Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym

Wegetariańska wersja klasycznych lasagne z sosem beszamelowym zrobionym z dyni i niezwykle aromatycznym szpinakowym twarogiem. Spróbuj, jak smakuje jesień!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dynia hokkaido - 750 g
gałka muszkatołowa mielona - 0,25 łyżeczki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
cebula - 185 g
ząbek czosnku - 2 szt.
Szpinak Baby - 200 g
ser twaróg półtłusty - 230 g
makaron lazania - 9 plastrów
oliwa z oliwek - 30 g
parmezan - 50 g
pestki dyni - 2 łyżki
ser cheddar - 350 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS DYNIOWY:
Dynię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o wymiarach 3 x 3 cm. Do misy urządzenia MC Smart wlewamy 1 l wody i nakładamy na nie kosz parowy. Pokrojoną w kostkę dynię przekładamy do sita kosza parowego. Zamykamy pokrywę. Wybieramy programgotowanie na parze, ustawiamytemperaturę 120°C, czas 30 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ TWAROGOWO-SZPINAKOWY:
Do misy urządzenia MC Smart przekładamy obraną cebulę i ząbki czosnku. Miksujemy, wybierając programgotowanie według własnych ustawień, czas 5 sekund/obroty 8.
3.GOTUJEMY MAKARON LASAGNE:
Płaty makaronu lasagne podgotowujemy w garnku, w mocno osolonej wodzie ok. 2-3 minut.
4.SKŁADAMY LASAGNE:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, a jego dno wykładamy podgotowanymi płatami makaronu lasagne. Na warstwę makaronu wykładamy połowę sosu dyniowego i równo rozprowadzamy go po całej powierzchni.
5.PIECZEMY LASAGNE:
Lasagne pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut, by ułatwić krojenie lasagne.
Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS DYNIOWY

Dynię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o wymiarach 3 x 3 cm. Do misy urządzenia MC Smart wlewamy 1 l wody i nakładamy na nie kosz parowy. Pokrojoną w kostkę dynię przekładamy do sita kosza parowego. Zamykamy pokrywę. Wybieramy programgotowanie na parze, ustawiamytemperaturę 120°C, czas 30 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ TWAROGOWO-SZPINAKOWY

Do misy urządzenia MC Smart przekładamy obraną cebulę i ząbki czosnku. Miksujemy, wybierając programgotowanie według własnych ustawień, czas 5 sekund/obroty 8.

3

GOTUJEMY MAKARON LASAGNE

Płaty makaronu lasagne podgotowujemy w garnku, w mocno osolonej wodzie ok. 2-3 minut.

4

SKŁADAMY LASAGNE

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, a jego dno wykładamy podgotowanymi płatami makaronu lasagne. Na warstwę makaronu wykładamy połowę sosu dyniowego i równo rozprowadzamy go po całej powierzchni.

5

PIECZEMY LASAGNE

Lasagne pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut, by ułatwić krojenie lasagne.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2791,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

465,2 kcal

🥑

Tłuszcz

32,6 g

🌾

Węglowodany

22,8 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

24,1 g

Podobne przepisy