createyourhealth.pl

Zimowa herbata • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna, rozgrzewająca herbata zimowa, którą przygotujesz z użyciem cytryn w miodzie według innego przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, jak niezwykle aromatyczny jest ten wyjątkowy napój.

Zimowa herbata

Pyszna, rozgrzewająca herbata zimowa, którą przygotujesz z użyciem cytryn w miodzie według innego przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, jak niezwykle aromatyczny jest ten wyjątkowy napój.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

goździki - 9 szt.
jabłko czerwone - 0,5 szt.
cynamon, laska - 1 szt.
plastry cytryn w miodzie - 3 szt.
pomarańcza - 0,5 szt.
syrop z cytryn w miodzie - 4 łyżki
owoc żurawiny - 1 garść
rozmaryn świeży - 2 gałązki
herbata czarna - 500 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WODĘ:
Do pojemnika miksującego wlewamy wodę i wkładamy koszyk do gotowania. W koszyku umieszczamy goździki, laski cynamonu i gałązki rozmarynu. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
2.PARZYMY HERBATĘ:
Do koszyka dodajemy torebki herbaty i parzymy ją, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 90°C / obroty 1.
3.DODAJEMY DODATKI DO HERBATY:
Po zaparzeniu herbaty wyjmujemy z pojemnika miksującego koszyk i dodajemy syrop, cytryny w miodzie, pokrojoną w plastry pomarańczę i połowę pokrojonego w plastry i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka. Składniki mieszamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 90°C / obroty 1.
4.PODAJEMY HERBATĘ:
Pozostałą połówkę jabłka kroimy w plastry, następnie wykrawamy za pomocą foremki do ciastek dowolny kształt, usuwając tym samym gniazdo nasienne. Żurawiny nabijamy na wykałaczkę. Dekorujemy zimową herbatę.
Zimowa herbata

Czas przygotowania

5 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WODĘ

Do pojemnika miksującego wlewamy wodę i wkładamy koszyk do gotowania. W koszyku umieszczamy goździki, laski cynamonu i gałązki rozmarynu. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty 1.

2

PARZYMY HERBATĘ

Do koszyka dodajemy torebki herbaty i parzymy ją, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 90°C / obroty 1.

3

DODAJEMY DODATKI DO HERBATY

Po zaparzeniu herbaty wyjmujemy z pojemnika miksującego koszyk i dodajemy syrop, cytryny w miodzie, pokrojoną w plastry pomarańczę i połowę pokrojonego w plastry i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka. Składniki mieszamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 90°C / obroty 1.

4

PODAJEMY HERBATĘ

Pozostałą połówkę jabłka kroimy w plastry, następnie wykrawamy za pomocą foremki do ciastek dowolny kształt, usuwając tym samym gniazdo nasienne. Żurawiny nabijamy na wykałaczkę. Dekorujemy zimową herbatę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

693,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

346,5 kcal

🥑

Tłuszcz

6,6 g

🌾

Węglowodany

73 g

🥬

Błonnik

17,7 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy