createyourhealth.pl

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków • przepis • składniki • przygotowanie

Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków

Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 1 łyżeczka
cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 500 g
kumin - 1 łyżeczka
ogórek - 1 szt.
papryka pepperoni zielona - 1 szt.
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.KUMIN RZYMSKI I:
kolendrę prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż zaczną wydzielać zapach.
2.WYJMUJEMY, STUDZIMY, A:
następnie rozcieramy w moździerzu.
3.CEBULĘ KROIMY W:
cienkie paski.
4.OBRANY OGÓREK KROIMY:
wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek.
5.POŁÓWKI OGÓRKA KROIMY:
w kostkę.
6.POMIDORY KROIMY W:
kostkę.
7.PAPRYCZKĘ PEPPERONI POZBAWIAMY:
nasion i kroimy w cienkie krążki.
8.MIESZAMY Z CEBULĄ,:
ogórkiem i pomidorami.
9.CYTRYNĘ SPARZAMY I:
ścieramy skórkę z połowy owocu.
10.WYCIŚNIĘTY SOK I:
skórkę mieszamy z rozdrobnionymi przyprawami, solą i pieprzem, dodajemy cukier do smaku.
11.MIESZAMY Z SAŁATKĄ:
i odstawiamy na 20-30 minut do przegryzienia się smaków.
12.LISTKI PIETRUSZKI OBRYWAMY:
i siekamy.
13.SAŁATKĘ RAZ JESZCZE:
doprawiamy do smaku i posypujemy pietruszką.
Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KUMIN RZYMSKI I

kolendrę prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż zaczną wydzielać zapach.

2

WYJMUJEMY, STUDZIMY, A

następnie rozcieramy w moździerzu.

3

CEBULĘ KROIMY W

cienkie paski.

4

OBRANY OGÓREK KROIMY

wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek.

5

POŁÓWKI OGÓRKA KROIMY

w kostkę.

6

POMIDORY KROIMY W

kostkę.

7

PAPRYCZKĘ PEPPERONI POZBAWIAMY

nasion i kroimy w cienkie krążki.

8

MIESZAMY Z CEBULĄ,

ogórkiem i pomidorami.

9

CYTRYNĘ SPARZAMY I

ścieramy skórkę z połowy owocu.

10

WYCIŚNIĘTY SOK I

skórkę mieszamy z rozdrobnionymi przyprawami, solą i pieprzem, dodajemy cukier do smaku.

11

MIESZAMY Z SAŁATKĄ

i odstawiamy na 20-30 minut do przegryzienia się smaków.

12

LISTKI PIETRUSZKI OBRYWAMY

i siekamy.

13

SAŁATKĘ RAZ JESZCZE

doprawiamy do smaku i posypujemy pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

271,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

67,8 kcal

🥑

Tłuszcz

0,8 g

🌾

Węglowodany

15,7 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy