createyourhealth.pl

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 800 ml
cebula dymka - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano suszone - 2 łyżeczki
parówka - 4 szt.
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 300 g
kapusta kwaszona - 850 g
passata pomidorowa - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.DUSIMY KAPUSTĘ:
Kapustę kiszoną przekładamy na sito, płuczemy i dobrze wyciskamy, odstawiamy do osączenia. Cebule dymki oczyszczamy, białą część siekamy i dusimy wraz z kapustą kiszoną na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty. Dolewamy passatę pomidorową i 800 ml bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
2.PODAJEMY ZUPĘ:
Szczypior dymki siekamy i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Parówki kroimy w plasterki i układamy na talerzach. Zupę doprawiamy na ostro, ewentualnie dodajemy więcej bulionu. Zalewamy nią parówki i dekorujemy każdorazowo kleksem śmietany ze szczypiorkiem.
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DUSIMY KAPUSTĘ

Kapustę kiszoną przekładamy na sito, płuczemy i dobrze wyciskamy, odstawiamy do osączenia. Cebule dymki oczyszczamy, białą część siekamy i dusimy wraz z kapustą kiszoną na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty. Dolewamy passatę pomidorową i 800 ml bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.

2

PODAJEMY ZUPĘ

Szczypior dymki siekamy i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Parówki kroimy w plasterki i układamy na talerzach. Zupę doprawiamy na ostro, ewentualnie dodajemy więcej bulionu. Zalewamy nią parówki i dekorujemy każdorazowo kleksem śmietany ze szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1686,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

281,1 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

16 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy