Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz łączyć smaki w nieoczywisty sposób? Przygotuj papilotki z łososiem i delektuj się wyrafinowanym daniem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SITKO 4
duże kawałki papieru pergaminowego zszywacz blaszkę Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Sos z porów i szalotek Z pora odkrawamy najbardziej zieloną część.
POZOSTAŁĄ, JAŚNIEJSZĄ CZĘŚĆ
kroimy wzdłuż, począwszy od zielonej strony.
NIE PRZEKRAWAMY GO
do końca, tworzymy tzw.
WACHLARZ Z PORA,
następnie myjemy go.
POR KROIMY BARDZO
drobno, a następnie blanszujemy w sitku nałożonym na garnek z gorącą wodą przez 3 minuty.
NA GŁĘBOKĄ PATELNIĘ
wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, do rozgrzanej oliwy dodajemy kawałki masła.
KIEDY MASŁO SIĘ
rozpuści, na patelnię wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę.
SMAŻYMY OK.
2 MINUT.
DODAJEMY ZBLANSZOWANY POR,
smażymy, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY MĄKĘ I
smażymy ok.
1-2 MINUT,
mieszając.
WLEWAMY BIAŁE WINO,
gotujemy ok. 1 MINUTY, NASTĘPNIE: dodajemy śmietanę.
MIESZAMY, ZMNIEJSZAMY OGIEŃ
i gotujemy ok. 2-3 MINUT.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA
i doprawiamy solą i pieprzem. SOS ODSTAWIAMY NA: bok.
FILETY Z ŁOSOSIA
z serem pleśniowym i gruszkami Filety z łososia oczyszczone ze skór doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
DUŻY KAWAŁEK PAPIERU
pergaminowego rozkładamy na blacie, na połowę papieru nakładamy sos z porów i szalotek, na sosie układamy filet z łososia, na łososiu układamy ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę oraz gruszkę pokrojoną w drobną kostkę (część gruszki zostawiamy do sałatki).
ŁOSOSIA PRZYKRYWAMY DRUGĄ
połową papieru.
PAPIER SKŁADAMY Z
dwóch stron w tzw.
PAPILOTKĘ, GÓRĘ PAPIERU
zamykamy za pomocą zszywacza, tak aby łosoś był całkowicie zamknięty w papilotce (zobacz, jak robi to Pascal w naszym filmiku!).
PAPILOTKI UKŁADAMY NA
blaszce, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 15-20 minut.
SOS WINEGRET DO
miski wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy 1 łyżkę miodu, sok z 1/2 limonki, cały czas mieszając, dodajemy oliwę z oliwek.
DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM
pieprzem i odrobiną soli.
SAŁATKA SZCZYPIOREK I
suszone pomidory kroimy w paseczki.
RUKOLĘ UKŁADAMY NA
talerzu, na rukoli układamy paseczki suszonych pomidorów, paseczki szczypiorku oraz pozostałą ilość gruszki. PRZED PODANIEM POLEWAMY: sosem.
PO UPIECZENIU PAPILOTKĘ
nakładamy na talerz, rozcinamy, wyjmujemy zszywki, łososia posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z sałatką.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3688,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
922,2 kcal
Tłuszcz
57,1 g
Węglowodany
50,1 g
Błonnik
52,5 g
Białko
52,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
Gdy na stole pojawiają się te przekąski, można sobie zdrowo pochrupać! Seler naciowy wypełniony kremowym serkiem pesto i kabanosami to prosty sposób na efektowne zapełnienie imprezowego stołu.

Czekoladowe fondue
Owoce same w sobie są pyszne, ale oblane czekoladą i obsypane orzechami smakują po prostu obłędnie! Poznaj przepis na doskonałe czekoladowe fondue!

Świąteczny keks
Czy na świątecznym stole może zabraknąć tak pysznego ciasta? Myślimy, że nie! Sprawdź przepis Kingi na tradycyjny keks i ciesz się pełnią znakomitych aromatów suszonych moreli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
Coś na szybko, z grilla i to w wersji wege? Tak, to możliwe! Te kiełbaski pokochasz za ich smak i łatwość przygotowania.

Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!

Lody rabarbarowo-jogurtowe
Dla wielu to smak dzieciństwa – rabarbar, bo o nim tu mowa, teraz może królować w Twojej kuchni w postaci pysznych lodów! Wykorzystaj sezon w pełni i przygotuj domowe lody rabarbarowo-jogurtowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron spaghetti z jednej patelni
To danie zachwyca smakiem i prostotą przygotowania! Włóż wszystkie składniki do garnka i po 15 minutach ciesz się genialnym obiadem.

Babka budyniowa
Babka budyniowa to nietypowa odsłona klasycznego wypieku, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem dzieciństwa. Ta puszysta i aromatyczna babka, wzbogacona waniliowym budyniem, zachwyca swoim smakiem, a przy okazji jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na babkę budyniową, która skradnie serca wszystkich domowników!

Wegańskie lody czekoladowe z awokado
Lody z awokado? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Zobacz, jak przygotować domowe lody czekoladowe – i to w wersji wegańskiej!