createyourhealth.pl

Zupa wiśniowa • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa wiśniowa to niezwykłe danie, które łączy w sobie orzeźwiający smak wiśni z delikatnym aromatem przypraw. Obecna zarówno w polskiej, jak i w innych europejskich kuchniach, zupa ta jest idealnym wyborem na letnie dni. Tradycyjnie podawana na zimno, z dodatkiem śmietany lub makaronu, zupa wiśniowa doskonale sprawdza się w roli deseru, jak i obiadu. Odkryjcie tajniki jej przyrządzania!

Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to niezwykłe danie, które łączy w sobie orzeźwiający smak wiśni z delikatnym aromatem przypraw. Obecna zarówno w polskiej, jak i w innych europejskich kuchniach, zupa ta jest idealnym wyborem na letnie dni. Tradycyjnie podawana na zimno, z dodatkiem śmietany lub makaronu, zupa wiśniowa doskonale sprawdza się w roli deseru, jak i obiadu. Odkryjcie tajniki jej przyrządzania!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 2,5 l
wiśnie mrożone drylowane - 700 g
śmietana 30% - 100 ml
cukier - 5 łyżek
sól - 1 płaska łyżeczka
cynamon - 1 laska
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
jogurt naturalny - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.WSYPUJEMY WIŚNIE DO GARNKA:
Do garnka dodajemy rozmrożone wiśnie.
2.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Do wiśni dodajemy cukier, sól, cynamon i mieszamy.
3.DOLEWAMY WODY:
Wlewamy wodę do garnka i gotujemy zupę przez ok. 10 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ:
W mniejszym garnku mieszamy śmietankę z dodatkiem skrobi. Dodajemy do zupy.
5.GOTUJEMY ZUPĘ WIŚNIOWĄ:
Zabieloną i zagęszczoną zupę gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na bok do delikatnego przestygnięcia.
6.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę podajemy chłodną. Na wierzch dodajemy odrobinę jogurtu oraz plasterek cytryny.
Zupa wiśniowa

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WSYPUJEMY WIŚNIE DO GARNKA

Do garnka dodajemy rozmrożone wiśnie.

2

DODAJEMY PRZYPRAWY

Do wiśni dodajemy cukier, sól, cynamon i mieszamy.

3

DOLEWAMY WODY

Wlewamy wodę do garnka i gotujemy zupę przez ok. 10 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ

W mniejszym garnku mieszamy śmietankę z dodatkiem skrobi. Dodajemy do zupy.

5

GOTUJEMY ZUPĘ WIŚNIOWĄ

Zabieloną i zagęszczoną zupę gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na bok do delikatnego przestygnięcia.

6

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę podajemy chłodną. Na wierzch dodajemy odrobinę jogurtu oraz plasterek cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

776 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

194 kcal

🥑

Tłuszcz

5,1 g

🌾

Węglowodany

31 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

0,9 g

Podobne przepisy

Zupa wiśniowa - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl