createyourhealth.pl

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli

Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

polędwica wieprzowa - 2 szt.
olej - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
fasola czerwona z puszki - 250 g
sos sojowy - 1 łyżka
imbir świeży - 2 g
miód - 2 łyżeczki
olej rzepakowy - 10 ml
limonka - 0,5 szt.
sok z limonki - 10 ml
pomidor suszony - 120 g
kolendra świeża - 45 g
rozmaryn świeży - 16 g
wino białe - 3 łyżki
jajko - 3 szt.
ocet winny, biały - 1 łyżka
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 80 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TRZEPACZKĘ KAWAŁKI:
drewna namocz w wodzie (mniej więcej 30 minut) Marynata Polędwiczki myjemy i osuszamy, pozbawiamy białych błon. 1 ŁYŻECZKĘ POSIEKANEGO: imbiru razem z 1 posiekanym ząbkiem czosnku przekładamy na deskę do krojenia, ucieramy z solą, przekładamy do miseczki.
2.NASTĘPNIE DODAJEMY 1/2:
łyżeczki ostrej papryczki pokrojonej w kosteczkę, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki miodu, skórkę z 1/2 limonki i sok z 1 limonki.
3.CAŁOŚĆ MIESZAMY, NASTĘPNIE:
zanurzamy polędwiczki w marynacie i wrzucamy igły z 2-3 gałązek świeżego rozmarynu.
4.DOKŁADNIE OBTACZAMY POLĘDWICZKI:
w marynacie.
5.ZAMARYNOWANE POLĘDWICZKI ODSTAWIAMY:
na 20-25 minut.
6.SAŁATKA DO MISKI:
przekładamy odcedzoną czerwoną fasolę z puszki, dodajemy niewielką ilość startej skórki z limonki oraz sok z ½ limonki.
7.NASTĘPNIE DO MISKI:
wrzucamy 1 łyżeczkę posiekanego imbiru, 1 łyżeczkę posiekanej ostrej papryczki, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, 1 posiekany ząbek czosnku i 1 łyżeczkę miodu.
8.DO SAŁATKI DODAJEMY:
kilka kropel sosu sojowego, indonezyjskiego oraz świeżą, posiekaną kolendrę (kilka listków zostawiamy do dekoracji).
9.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY:
i skrapiamy niewielką ilością oleju rzepakowego, sałatkę odstawiamy na 10 minut.
10.NA ROZGRZANYM BRYKIECIE:
układamy połowę namoczonych drewienek oraz 1 główkę czosnku, przekrojoną na pół.
11.OGRANICZAMY DOPŁYW POWIETRZA:
w grillu, nakładamy ruszt, na ruszcie układamy pozostałą część namoczonych drewienek.Na drewienkach na ruszcie układamy zamarynowane polędwiczki.
12.GRILL ZAKRYWAMY POKRYWĄ,:
zamykamy dopływ powietrza od góry.
13.POLĘDWICZKI WĘDZIMY OKOŁO:
15-20 minut, podczas wędzenia obracamy na drugą stronę.
14.W CZASIE WĘDZENIA:
możemy podlewać polędwiczki marynatą, w której się marynowały.
15.MIĘSO ZDEJMUJEMY Z:
grilla, przekładamy na deskę, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek.
16.DREWIENKA ZDEJMUJEMY Z:
raszek grilla i z brykietu. ZDEJMUJEMY RÓWNIEŻ: raszkę.
17.BRYKIET ODGARNIAMY NA:
jedną stronę.
18.SOS DO ZIMNEGO:
rondelka wbijamy 3 żółtka, dodajemy 1 łyżkę białego octu winnego i 3-4 łyżki białego, wytrawnego wina.
19.ZA POMOCĄ TRZEPACZKI:
bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
20.RONDEL USTAWIAMY NA:
gorącym brykiecie, składniki ubijamy na pianę, ruchami okrężnymi zbierając sos z dna naczynia.
21.SOS ZDEJMUJEMY Z:
brykietu, cały czas mieszamy, aż masa się ustabilizuje.
22.DO SOSU WLEWAMY:
cienkim strumieniem 80-100 ml oliwy z oliwek, cały czas mieszając, do uzyskania zawiesistej konsystencji.
23.NA SAM KONIEC:
dodajemy 2-3 łyżeczki oleju z pestek dyni (opcjonalnie, możemy dodać uprażone i drobno posiekane pestki dyni lub olej rzepakowy).
24.
MIESZAMY DOKŁADNIE.
25.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
białym mielonym pieprzem.
26.JAK PODAWAĆ SAŁATKĘ:
wykładamy do miski.
27.NA TALERZ KŁADZIEMY:
również odrobinę sałatki oraz sos.
28.POLĘDWICZKĘ PODGRZEWAMY PRZEZ:
ok. 5 MINUT, PO: podgrzaniu kroimy w grubsze kawałki i układamy na talerzu.
29.SAŁATKĘ DEKORUJEMY KILKOMA:
listkami świeżej kolendry.
30.KAWAŁKI POLĘDWICZKI POLEWAMY:
odrobiną sosu.
Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TRZEPACZKĘ KAWAŁKI

drewna namocz w wodzie (mniej więcej 30 minut) Marynata Polędwiczki myjemy i osuszamy, pozbawiamy białych błon. 1 ŁYŻECZKĘ POSIEKANEGO: imbiru razem z 1 posiekanym ząbkiem czosnku przekładamy na deskę do krojenia, ucieramy z solą, przekładamy do miseczki.

2

NASTĘPNIE DODAJEMY 1/2

łyżeczki ostrej papryczki pokrojonej w kosteczkę, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki miodu, skórkę z 1/2 limonki i sok z 1 limonki.

3

CAŁOŚĆ MIESZAMY, NASTĘPNIE

zanurzamy polędwiczki w marynacie i wrzucamy igły z 2-3 gałązek świeżego rozmarynu.

4

DOKŁADNIE OBTACZAMY POLĘDWICZKI

w marynacie.

5

ZAMARYNOWANE POLĘDWICZKI ODSTAWIAMY

na 20-25 minut.

6

SAŁATKA DO MISKI

przekładamy odcedzoną czerwoną fasolę z puszki, dodajemy niewielką ilość startej skórki z limonki oraz sok z ½ limonki.

7

NASTĘPNIE DO MISKI

wrzucamy 1 łyżeczkę posiekanego imbiru, 1 łyżeczkę posiekanej ostrej papryczki, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, 1 posiekany ząbek czosnku i 1 łyżeczkę miodu.

8

DO SAŁATKI DODAJEMY

kilka kropel sosu sojowego, indonezyjskiego oraz świeżą, posiekaną kolendrę (kilka listków zostawiamy do dekoracji).

9

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY

i skrapiamy niewielką ilością oleju rzepakowego, sałatkę odstawiamy na 10 minut.

10

NA ROZGRZANYM BRYKIECIE

układamy połowę namoczonych drewienek oraz 1 główkę czosnku, przekrojoną na pół.

11

OGRANICZAMY DOPŁYW POWIETRZA

w grillu, nakładamy ruszt, na ruszcie układamy pozostałą część namoczonych drewienek.Na drewienkach na ruszcie układamy zamarynowane polędwiczki.

12

GRILL ZAKRYWAMY POKRYWĄ,

zamykamy dopływ powietrza od góry.

13

POLĘDWICZKI WĘDZIMY OKOŁO

15-20 minut, podczas wędzenia obracamy na drugą stronę.

14

W CZASIE WĘDZENIA

możemy podlewać polędwiczki marynatą, w której się marynowały.

15

MIĘSO ZDEJMUJEMY Z

grilla, przekładamy na deskę, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek.

16

DREWIENKA ZDEJMUJEMY Z

raszek grilla i z brykietu. ZDEJMUJEMY RÓWNIEŻ: raszkę.

17

BRYKIET ODGARNIAMY NA

jedną stronę.

18

SOS DO ZIMNEGO

rondelka wbijamy 3 żółtka, dodajemy 1 łyżkę białego octu winnego i 3-4 łyżki białego, wytrawnego wina.

19

ZA POMOCĄ TRZEPACZKI

bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

20

RONDEL USTAWIAMY NA

gorącym brykiecie, składniki ubijamy na pianę, ruchami okrężnymi zbierając sos z dna naczynia.

21

SOS ZDEJMUJEMY Z

brykietu, cały czas mieszamy, aż masa się ustabilizuje.

22

DO SOSU WLEWAMY

cienkim strumieniem 80-100 ml oliwy z oliwek, cały czas mieszając, do uzyskania zawiesistej konsystencji.

23

NA SAM KONIEC

dodajemy 2-3 łyżeczki oleju z pestek dyni (opcjonalnie, możemy dodać uprażone i drobno posiekane pestki dyni lub olej rzepakowy).

24

MIESZAMY DOKŁADNIE.

25

DOPRAWIAMY SOLĄ I

białym mielonym pieprzem.

26

JAK PODAWAĆ SAŁATKĘ

wykładamy do miski.

27

NA TALERZ KŁADZIEMY

również odrobinę sałatki oraz sos.

28

POLĘDWICZKĘ PODGRZEWAMY PRZEZ

ok. 5 MINUT, PO: podgrzaniu kroimy w grubsze kawałki i układamy na talerzu.

29

SAŁATKĘ DEKORUJEMY KILKOMA

listkami świeżej kolendry.

30

KAWAŁKI POLĘDWICZKI POLEWAMY

odrobiną sosu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2956,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

739,2 kcal

🥑

Tłuszcz

36,6 g

🌾

Węglowodany

38,0 g

🥬

Błonnik

65,7 g

💪

Białko

65,7 g

Podobne przepisy

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl