Pikantny kebab z sosem jogurtowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ
Mięso Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku.
DO MIĘSA MIELONEGO
dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, 1/2 świeżej ostrej papryczki pokrojonej w drobną kostkę, posiekaną kolendrę (1/2 przygotowanej ilości), pokrojone w drobną kostkę cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz.
WSZYSTKO MIESZAMY DOKŁADNIE
na gładką masę.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na 10-15 minut.
SOS MIESZAMY PRZYGOTOWANE
składniki: 400 g jogurtu greckiego, pozostałą ilość posiekanej świeżej kolendry (zostawiamy kilka gałązek do cebuli), 1 lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, biały pieprz, odrobinę oliwy i obrany, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony na małe kawałki ogórek. MIESZAMY.
DOPRAWIAMY SOKIEM Z
limonki i pozostałą ilością pokrojonej w drobną kostkę świeżej ostrej papryczki.
ODSTAWIAMY DO LODÓWKI
na 10 minut.
DESKĘ DO KROJENIA
polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mięso dzielimy na równe porcje.
NA DESCE FORMUJEMY
kotlety z mięsa o grubości do 2 cm (w kształcie prostokąta).
UFORMOWANE KAWAŁKI MIĘSA
smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż mięso nabierze ciemnobrązowego koloru.
CZERWONĄ CEBULĘ POKROJONĄ
w talarki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soku z limonki, sól i kilka gałązek kolendry mieszamy razem.
ODSTAWIAMY NA 10
minut.
POSZATKOWANĄ MŁODĄ KAPUSTĘ
skrapiamy oliwą z oliwek. PŁATY TORTILLI KROIMY: na pół.
MIĘSO ZDEJMUJEMY Z
patelni na deskę do krojenia.
PODGRZEWAMY POŁÓWKI TORTILLI
na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron).
CEBULĘ, KAPUSTĘ, MIĘSO
i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. UKŁADAMY NA: talerzu.
OBOK KEBABÓW WYLEWAMY
sos, na sos nakładamy czerwoną cebulę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3310 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
827,5 kcal
Tłuszcz
42,3 g
Węglowodany
69,7 g
Błonnik
47,4 g
Białko
47,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klopsy z dorsza w zalewie octowej
Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!

Jabłkowe tacos
Świetna propozycja słodkiej przekąski – jabłkowe tacos! Z własnoręcznie przygotowanymi tortillami i nadzieniem jabłkowym!

Arabska sałatka ziemniaczana
Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kluski leniwe z tofu
Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!

Truskawkowo-serowe trufelki
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.

Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
Kolejny dowód na to, że z kilku prostych składników można stworzyć pyszne danie. Wystarczy kilkadziesiąt minut i gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!

Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!