createyourhealth.pl

3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem) • przepis • składniki • przygotowanie

Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.

3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)

Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
chrzan tarty - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
imbir świeży - 1 łyżeczka
marchew - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
por - 1 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
łosoś wędzony - 100 g
olej sezamowy - 2 łyżeczki
papier ryżowy - 50 g
kolendra świeża - 45 g
limonka - 1 szt.
boczek wędzony w plastrach - 100 g
serek śmietankowy - 200 g
sos rybny - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ WARZYWNY:
Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez około 10 minut. Por i marchew kroimy w cienkie paski (julienne), a cebulę w piórka. Czosnek, obrany imbir, kolendrę i chili siekamy drobno. Warzywa mieszamy razem, dolewając oliwę. Doprawiamy kolendrą, czosnkiem, imbirem i sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Całość dokładnie mieszamy.
2.ŁĄCZYMY SEREK ŚMIETANKOWY Z CHRZANEM:
Serek śmietankowy łączymy z chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy.
3.ZWIJAMY SPRING ROLLSY:
Papier ryżowy namaczamy w wodzie, aż stanie się plastyczny. Nakładamy porcję warzyw oraz dowolne dodatki, takie jak boczek, łosoś czy serek z dodatkiem chrzanu. Zwijamy spring rollsy i od razu podajemy.
3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ WARZYWNY

Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez około 10 minut. Por i marchew kroimy w cienkie paski (julienne), a cebulę w piórka. Czosnek, obrany imbir, kolendrę i chili siekamy drobno. Warzywa mieszamy razem, dolewając oliwę. Doprawiamy kolendrą, czosnkiem, imbirem i sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Całość dokładnie mieszamy.

2

ŁĄCZYMY SEREK ŚMIETANKOWY Z CHRZANEM

Serek śmietankowy łączymy z chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy.

3

ZWIJAMY SPRING ROLLSY

Papier ryżowy namaczamy w wodzie, aż stanie się plastyczny. Nakładamy porcję warzyw oraz dowolne dodatki, takie jak boczek, łosoś czy serek z dodatkiem chrzanu. Zwijamy spring rollsy i od razu podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1576,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

394,2 kcal

🥑

Tłuszcz

24,9 g

🌾

Węglowodany

31,4 g

🥬

Błonnik

16,6 g

💪

Białko

16,6 g

Podobne przepisy