4 sposoby na warzywne przetwory • przepis • składniki • przygotowanie
Przetwory z buraków, cukinii, pieczarek i papryki! Zobacz, jak zachować smak sezonowych warzyw na dłużej!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BURACZKI Z CHILI
Przygotuj słoiki Buraki gotujemy do miękkości i pozostawiamy do wystudzenia.
NASTĘPNIE OBIERAMY I
kroimy w ćwiartki.
W SŁOIKACH UKŁADAMY
ugotowane buraki, posiekane ząbki czosnku, papryczki chili pokrojone w plasterki i gałązki tymianku.
W GARNKU ZAGOTOWUJEMY
wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi.
NASTĘPNIE ZALEWAMY BURAKI
przygotowaną marynatą.
ZAKRĘCAMY SŁOIKI I
pasteryzujemy przez 10-15 minut.
CUKINIA KOPERKOWA PRZYGOTUJ
słoiki sitko Cukinię kroimy w plastry.
CEBULĘ SIEKAMY W
krążki, a czosnek w plasterki.
CUKINIĘ SKRAPIAMY SOKIEM
z cytryny, posypujemy odrobiną soli i odsączamy na sicie.
CZOSNEK, CEBULĘ, CUKINIĘ
i koperek układamy w słoikach.
ZAGOTOWUJEMY WODĘ Z
przyprawami i octem.
LEKKO OSTUDZONĄ MARYNATĄ
zalewamy cukinię w słoikach.
ZAKRĘCAMY, PASTERYZUJEMY OKOŁO
10 minut.
PIECZARKI W ZALEWIE
Przygotuj 4 słoiki Pieczarki oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki.
PAPRYCZKĘ CHILI RÓWNIEŻ
kroimy w plastry.
W GARNKU ZAGOTOWUJEMY
zalewę z wody, soli, cukru i octu.
DZIELIMY SKŁADNIKI NA
4 słoiki i zalewamy przygotowaną marynatą.
SŁOIKI ZAKRĘCAMY I
pasteryzujemy około 20 minut.
ODSTAWIAMY DO GÓRY
dnem do wystygnięcia.
PAPRYKA Z KOLENDRĄ
Przygotuj słoiki Paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę w półtalarki.
ZAGOTOWUJEMY ZALEWĘ Z
wody, octu, soli i cukru.
W SŁOIKACH UKŁADAMY
warstwami pokrojoną paprykę i cebulę.
WSYPUJEMY PO KILKA
ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy oraz liście laurowe.
DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK
świeżej kolendry.
WARZYWA ZALEWAMY GORĄCĄ
marynatą, na wierzch wlewamy odrobinę oliwy.
ZAMYKAMY SŁOIKI I
pasteryzujemy około 20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
766 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
76,8 kcal
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
14,6 g
Błonnik
3,4 g
Białko
2,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
Wiosenne i lekkie danie według Karola Okrasy? Łosoś gotowany z salsą z botwinki oraz maślanymi szparagami. Wypróbuj!

Domowy budyń
Nic nie cieszy tak, jak samodzielnie przygotowany deser. Tym bardziej jeśli pysznie smakuje. Sprawdźcie przepis na klasyczny budyń i przygotujcie go samodzielnie.

Puszysty krem z melona
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami
Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!

Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
Na słodkie śniadanie lub podwieczorek – ekspresowe placuszki kokosowe według przepisu Pawła polecają się zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować coś apetycznego, oszczędzając czas!

Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska odsłona dobrze znanego dania! Przygotuj pyszną fasolkę po bretońsku, doprawioną aromatycznymi przyprawami. Świetna alternatywa wobec klasyki!

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Odwrócona tarta z kiełbasą
Ciekawa, prosta i pyszna! Odwrócona tarta z kiełbasą to sposób na szybki obiad. Przygotuj ją według przepisu Kingi!