createyourhealth.pl

Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przekąskę w stylu amerykańskim podawaną na festiwalach i jarmarkach – funnel cakes! To świetny sposób, by urozmaicić słodkie menu na tłusty czwartek!

Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki

Poznaj przekąskę w stylu amerykańskim podawaną na festiwalach i jarmarkach – funnel cakes! To świetny sposób, by urozmaicić słodkie menu na tłusty czwartek!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 3 szt.
wanilia - 3 g
mąka pszenna tortowa - 220 g
olej rzepakowy - 500 ml
skórka z pomarańczy, tarta - 0,5 łyżki
sok pomarańczowy - 150 ml
whisky - 20 ml
cukier puder - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY ŻÓŁTKA:
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy w naczyniu robota z cukrem pudrem. Dodajemy nasionka z laski wanilii. Białka przelewamy do osobnej miski.
2.ROZGRZEWAMY OLEJ:
Olej rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni.
3.UBIJAMY BIAŁKA:
Do białek jaj dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą blendera.
4.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA FUNNEL CAKES:
Do utartych żółtek stopniowo dodajemy mąkę na przemian z sokiem z pomarańczy, ucierając całość na wolnych obrotach. Dodajemy whisky i ucieramy jeszcze chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
5.PRZELEWAMY CIASTO DO WORKA CUKIERNICZEGO:
Ciasto przelewamy do worka cukierniczego i odkładamy je, by odpoczęło.
6.SMAŻYMY FUNNEL CAKES:
Ciasto szprycujemy małym strumieniem na mocno rozgrzany olej, tworząc okrągłe, nierównomierne placuszki. Funnel cakes smażymy z obu stron na złoty kolor.
7.PODAJEMY FUNNEL CAKES:
Gotowe funnel cakes oprószamy z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY ŻÓŁTKA

Żółtka oddzielamy od białek i łączymy w naczyniu robota z cukrem pudrem. Dodajemy nasionka z laski wanilii. Białka przelewamy do osobnej miski.

2

ROZGRZEWAMY OLEJ

Olej rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni.

3

UBIJAMY BIAŁKA

Do białek jaj dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą blendera.

4

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA FUNNEL CAKES

Do utartych żółtek stopniowo dodajemy mąkę na przemian z sokiem z pomarańczy, ucierając całość na wolnych obrotach. Dodajemy whisky i ucieramy jeszcze chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

5

PRZELEWAMY CIASTO DO WORKA CUKIERNICZEGO

Ciasto przelewamy do worka cukierniczego i odkładamy je, by odpoczęło.

6

SMAŻYMY FUNNEL CAKES

Ciasto szprycujemy małym strumieniem na mocno rozgrzany olej, tworząc okrągłe, nierównomierne placuszki. Funnel cakes smażymy z obu stron na złoty kolor.

7

PODAJEMY FUNNEL CAKES

Gotowe funnel cakes oprószamy z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1508,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

188,6 kcal

🥑

Tłuszcz

6,8 g

🌾

Węglowodany

24,1 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

5,5 g

Podobne przepisy