createyourhealth.pl

Jabłka i gruszki z rodzynkami • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj jabłka z rodzynkami, które wykorzystasz później przy pieczeniu ciast. Warto posiadać w swojej spiżarni!

Jabłka i gruszki z rodzynkami

Przygotuj jabłka z rodzynkami, które wykorzystasz później przy pieczeniu ciast. Warto posiadać w swojej spiżarni!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 500 g
cytryna - 1 szt.
gruszka - 1,5 kg
rodzynki - 100 g
jabłko czerwone - 1,5 kg

Instrukcje przygotowania

1.JABŁKA I GRUSZKI MYJEMY,:
obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy owoce i od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. W międzyczasie rodzynki namaczamy we wrzątku, aż napęcznieją. Cukier i odcedzone rodzynki dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy rękoma.
2.OWOCE ODSTAWIAMY NA OKOŁO:
1,5-2 godziny, aby puściły sok i zmniejszyły swoją objętość.Słoikidokładnie myjemy, wyparzamy i wycieramy do sucha. Do tak przygotowanych słoików przekładamy owoce wraz z syropem. Brzegi słoików i nakrętki dokładnie wycieramy.
3.NA BLASZCE Z WYSOKIM:
brzegiem układamy szczelnie zamknięte słoiki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120°C ipasteryzujemyprzez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy przetwory w środku aż do wystudzenia.
Jabłka i gruszki z rodzynkami

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

JABŁKA I GRUSZKI MYJEMY,

obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy owoce i od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. W międzyczasie rodzynki namaczamy we wrzątku, aż napęcznieją. Cukier i odcedzone rodzynki dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy rękoma.

2

OWOCE ODSTAWIAMY NA OKOŁO

1,5-2 godziny, aby puściły sok i zmniejszyły swoją objętość.Słoikidokładnie myjemy, wyparzamy i wycieramy do sucha. Do tak przygotowanych słoików przekładamy owoce wraz z syropem. Brzegi słoików i nakrętki dokładnie wycieramy.

3

NA BLASZCE Z WYSOKIM

brzegiem układamy szczelnie zamknięte słoiki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120°C ipasteryzujemyprzez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy przetwory w środku aż do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3906,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

390,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0,6 g

🌾

Węglowodany

102,7 g

🥬

Błonnik

9 g

💪

Białko

1,4 g

Podobne przepisy