createyourhealth.pl

Arabska sałatka ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie

Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.

Arabska sałatka ziemniaczana

Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
chili mielone - 0,5 łyżeczki
cukier trzcinowy - 0,5 łyżeczki
cytryna - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
mięta świeża - 2 g
oliwa z oliwek - 5 łyżek
natka pietruszki - 20 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 1,25 kg

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż będą miękkie. W międzyczasie cebule obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na gorącej oliwie przez 3 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chili oraz kurkumę i podsmażamy przez 3-4 minuty, mieszając. Doprawiamy solą i cukrem, przekładamy do miski i studzimy.
2.DOPRAWIAMY SAŁATKĘ:
Zioła myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i siekamy. Ziemniaki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w łódeczki. Zioła dodajemy do podsmażonej cebuli z przyprawami, doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i cukrem. Mieszamy z ziemniakami. Sałatkę odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do przegryzienia się smaków. Sałatkę przed podaniem doprawiamy do smaku.
Arabska sałatka ziemniaczana

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż będą miękkie. W międzyczasie cebule obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na gorącej oliwie przez 3 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chili oraz kurkumę i podsmażamy przez 3-4 minuty, mieszając. Doprawiamy solą i cukrem, przekładamy do miski i studzimy.

2

DOPRAWIAMY SAŁATKĘ

Zioła myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i siekamy. Ziemniaki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w łódeczki. Zioła dodajemy do podsmażonej cebuli z przyprawami, doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i cukrem. Mieszamy z ziemniakami. Sałatkę odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do przegryzienia się smaków. Sałatkę przed podaniem doprawiamy do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

484,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

121,2 kcal

🥑

Tłuszcz

8,3 g

🌾

Węglowodany

11,8 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

1,7 g

Podobne przepisy