createyourhealth.pl

Kremowa owsianka z musem gruszkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnące cynamonem i kardamonem, pyszne śniadanie na słodko. Gorąca owsianka, dzięki dodatkowi gruszek duszonych w syropie klonowym i przyprawach, będzie naprawdę wyśmienitym daniem.

Kremowa owsianka z musem gruszkowym

Pachnące cynamonem i kardamonem, pyszne śniadanie na słodko. Gorąca owsianka, dzięki dodatkowi gruszek duszonych w syropie klonowym i przyprawach, będzie naprawdę wyśmienitym daniem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

gruszka - 400 g
cynamon - 1 szczypta
kardamon, mielony - 1 szczypta
syrop klonowy - 1 łyżeczka
płatki owsiane błyskawiczne - 150 g
mleko - 500 ml
śmietana 30% - 200 ml
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.DUSIMY GRUSZKI:
Gruszki obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce przekładamy do pojemnika miksującego, dodajemy do nich przyprawy i syrop klonowy. Całość dusimy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 90°C / czas 10 minut / obroty 2. Gotowe gruszki przekładamy do innego naczynia.
2.GOTUJEMY OWSIANKĘ:
Do pojemnika miksującego wsypujemy płatki owsiane oraz wlewamy mleko i śmietankę. Owsiankę gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 90°C / czas 10 minut / obroty 1. W ostatnich kilku minutach gotowania przez otwór w pokrywie dodajemy masło.
3.PODAJEMY OWSIANKĘ:
Jeszcze gorącą owsiankę przekładamy do misek i dekorujemy musem gruszkowym. Danie podajemy od razu.
Kremowa owsianka z musem gruszkowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DUSIMY GRUSZKI

Gruszki obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce przekładamy do pojemnika miksującego, dodajemy do nich przyprawy i syrop klonowy. Całość dusimy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 90°C / czas 10 minut / obroty 2. Gotowe gruszki przekładamy do innego naczynia.

2

GOTUJEMY OWSIANKĘ

Do pojemnika miksującego wsypujemy płatki owsiane oraz wlewamy mleko i śmietankę. Owsiankę gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 90°C / czas 10 minut / obroty 1. W ostatnich kilku minutach gotowania przez otwór w pokrywie dodajemy masło.

3

PODAJEMY OWSIANKĘ

Jeszcze gorącą owsiankę przekładamy do misek i dekorujemy musem gruszkowym. Danie podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1693 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

423,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

49,2 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy