createyourhealth.pl

Awokado faszerowane pastą bezjajeczną • przepis • składniki • przygotowanie

Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!

Awokado faszerowane pastą bezjajeczną

Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 2 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kurkuma, świeża - 0,25 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,25 łyżeczki
rzeżucha - 50 g
seler naciowy - 50 g
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
musztarda dijon - 1 łyżka
tofu - 200 g
napój sojowy - 60 ml
orzech nerkowca - 240 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do misy rozdrabniacza dajemy odcedzone orzechy, musztardę, napój sojowy, sok z cytryny. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
2.KROIMY SKŁADNIKI PASTY:
Tofu i cebulę kroimy w małą kostkę. Seler kroimy w talarki. Wszystko przekładamy do miski. Awokado przekrawamy na pół. Wydrążamy miąższ, aby zrobić miejsce na pastę. Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do tofu. Sos przekładamy do reszty składników. Dokładnie mieszamy.
3.FASZERUJEMY AWOKADO:
Pastą faszerujemy połówki awokado. Całość oprószamy słodką papryką. Dekorujemy kiełkami rzeżuchy.
Awokado faszerowane pastą bezjajeczną

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do misy rozdrabniacza dajemy odcedzone orzechy, musztardę, napój sojowy, sok z cytryny. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

2

KROIMY SKŁADNIKI PASTY

Tofu i cebulę kroimy w małą kostkę. Seler kroimy w talarki. Wszystko przekładamy do miski. Awokado przekrawamy na pół. Wydrążamy miąższ, aby zrobić miejsce na pastę. Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do tofu. Sos przekładamy do reszty składników. Dokładnie mieszamy.

3

FASZERUJEMY AWOKADO

Pastą faszerujemy połówki awokado. Całość oprószamy słodką papryką. Dekorujemy kiełkami rzeżuchy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2413,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

603,4 kcal

🥑

Tłuszcz

47,4 g

🌾

Węglowodany

34 g

🥬

Błonnik

19,2 g

💪

Białko

19,2 g

Podobne przepisy