createyourhealth.pl

Sałatka warzywne ciastko • przepis • składniki • przygotowanie

Wygląda tak pięknie, jak smakuje! Sałatka warzywne ciastko świetnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz zaskoczyć kogoś bliskiego i jednocześnie podać mu coś lekkiego. Spróbuj!

Sałatka warzywne ciastko

Wygląda tak pięknie, jak smakuje! Sałatka warzywne ciastko świetnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz zaskoczyć kogoś bliskiego i jednocześnie podać mu coś lekkiego. Spróbuj!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 2 szczypty
pomidorki koktajlowe - 40 g
sok z cytryny - 25 ml
sól - 2 szczypty
kolendra świeża - 1 szt.
awokado - 4 szt.
ogórek - 1 szt.
nachos - 80 g
precel - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
Cebulę i wydrążony miąższ dwóch awokado kroimy w kosteczkę. Pomidorki koktajlowe przekrawamy wzdłuż i kroimy na mniejsze kawałeczki. Całość przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy posiekaną kolendrą. Dokładnie mieszamy.
2.PRZEKŁADAMY SAŁATKĘ DO RINGÓW:
Ogórek kroimy w cienkie plasterki i równo rozkładamy na bokach ringów umieszczonych na niewielkich talerzykach, tworząc ścianki. Na środku każdego ringu układamy po połowie przygotowanej sałatki.
3.ROBIMY RÓŻĘ Z AWOKADO:
Dwa pozostałe awokado przecinamy wzdłuż i pozbawiamy pestek. Miąższ wyjmujemy za pomocą łyżki, oddzielając ostrożnie skórkę od miąższu. Każdą połówkę awokado kroimy w cienkie plasterki i rozsuwamy na desce tak, aby plaster nachodził na plaster. Plasterki zwijamy do środka tak, aby nadać im kształt róży. Róże przekładamy do ringów z sałatkami.
4.ZWIĄZUJEMY SAŁATKI SZNURKIEM:
Ring delikatnie unosimy w górę i związujemy sałatkę sznurkiem. Zdejmujemy ring. Czynność powtarzamy z drugim ringiem.
5.PODAJEMY SAŁATKI:
Sałatki podajemy na talerzykach razem z nachos i precelkami.
Sałatka warzywne ciastko

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ

Cebulę i wydrążony miąższ dwóch awokado kroimy w kosteczkę. Pomidorki koktajlowe przekrawamy wzdłuż i kroimy na mniejsze kawałeczki. Całość przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy posiekaną kolendrą. Dokładnie mieszamy.

2

PRZEKŁADAMY SAŁATKĘ DO RINGÓW

Ogórek kroimy w cienkie plasterki i równo rozkładamy na bokach ringów umieszczonych na niewielkich talerzykach, tworząc ścianki. Na środku każdego ringu układamy po połowie przygotowanej sałatki.

3

ROBIMY RÓŻĘ Z AWOKADO

Dwa pozostałe awokado przecinamy wzdłuż i pozbawiamy pestek. Miąższ wyjmujemy za pomocą łyżki, oddzielając ostrożnie skórkę od miąższu. Każdą połówkę awokado kroimy w cienkie plasterki i rozsuwamy na desce tak, aby plaster nachodził na plaster. Plasterki zwijamy do środka tak, aby nadać im kształt róży. Róże przekładamy do ringów z sałatkami.

4

ZWIĄZUJEMY SAŁATKI SZNURKIEM

Ring delikatnie unosimy w górę i związujemy sałatkę sznurkiem. Zdejmujemy ring. Czynność powtarzamy z drugim ringiem.

5

PODAJEMY SAŁATKI

Sałatki podajemy na talerzykach razem z nachos i precelkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1923,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

961,6 kcal

🥑

Tłuszcz

68,1 g

🌾

Węglowodany

87,5 g

🥬

Błonnik

31,4 g

💪

Białko

16,1 g

Podobne przepisy