Azjatyckie klopsiki à la tsukune • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne klopsiki z mielonego mięsa kurczaka à la japońskie tsukune, które dzięki podaniu w aromatycznym sosie tare smakują wspaniale. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis w azjatyckim stylu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS TARE
Cebule dymki kroimy na mniejsze kawałki, imbir w plastry, a czosnek rozgniatamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do rondelka i dodajemy do nich: sok jabłkowy, sos sojowy, wino i brązowy cukier. Całość gotujemy przez ok. 20 minut lub aż delikatnie zgęstnieje.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Szczypior cebuli i czosnek dość drobno siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki dodajemy wraz z olejem sezamowym, sosem sojowym, jajkiem, mąką ziemniaczaną i panko do mięsa. Całość doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI
Z mięsa formujemy niewielkie klopsiki i nadziewamy je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony. Wyłączamy ogień i jeszcze na patelni, uważając na gorący tłuszcz, klopsiki smarujemy sosem tare.
PODAJEMY KLOPSIKI
Klopsiki podajemy od razu, oprószone dymką i sezamem, np. z ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1797,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
599,2 kcal
Tłuszcz
21,6 g
Węglowodany
52,6 g
Błonnik
0,8 g
Białko
47,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Curry z ciecierzycą i kurczakiem
Curry z kurczakiem i ciecierzycą w prawdziwie orientalnym stylu. To pełne aromatu danie, które swoim smakiem zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!

Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
Pudełko pełne koreańskich przekąsek, czyli dosirak, świetnie sprawdzi się w roli lunchu lub obiadu w azjatyckim stylu. Przygotuj je, korzystając z przepisu Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ananasowe smoothie z awokado
Moda na zielone smoothie trwa. Wypróbuj połączenie świeżego szpinaku, awokado i mięty ze słodkim ananasem i pomarańczą.

Kanapka bagietka i krewetka
Chrupiące pszenne pieczywo z masłem czosnkowo-pietruszkowym, a do tego krewetki, sałata i awokado. Kanapka doskonała!

Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
Zielony sok doskonały na początek dnia! Sięgnij po pyszny przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owocowe sushi
Owocowe sushi to świetna zabawa dla całej rodziny – zarówno podczas przygotowywania deseru, jak i jedzenia!

Zupa szpinakowa z fetą
Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.

Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!