createyourhealth.pl

Azjatyckie klopsiki à la tsukune • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne klopsiki z mielonego mięsa kurczaka à la japońskie tsukune, które dzięki podaniu w aromatycznym sosie tare smakują wspaniale. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis w azjatyckim stylu!

Azjatyckie klopsiki à la tsukune

Pyszne klopsiki z mielonego mięsa kurczaka à la japońskie tsukune, które dzięki podaniu w aromatycznym sosie tare smakują wspaniale. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis w azjatyckim stylu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

sok jabłkowy - 100 g
sos sojowy - 120 g
wino białe, wytrawne - 50 g
cukier brązowy - 20 g
szczypior cebuli - 2 łyżki
imbir świeży - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.
mielone mięso z kurczaka - 500 g
jajko - 1 szt.
olej sezamowy - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
panierka panko - 0,5 szkl
olej rzepakowy - 50 ml
sól -
pieprz czarny -
sezam biały -
cebula dymka -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS TARE:
Cebule dymki kroimy na mniejsze kawałki, imbir w plastry, a czosnek rozgniatamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do rondelka i dodajemy do nich: sok jabłkowy, sos sojowy, wino i brązowy cukier. Całość gotujemy przez ok. 20 minut lub aż delikatnie zgęstnieje.
2.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Szczypior cebuli i czosnek dość drobno siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki dodajemy wraz z olejem sezamowym, sosem sojowym, jajkiem, mąką ziemniaczaną i panko do mięsa. Całość doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
3.FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI:
Z mięsa formujemy niewielkie klopsiki i nadziewamy je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony. Wyłączamy ogień i jeszcze na patelni, uważając na gorący tłuszcz, klopsiki smarujemy sosem tare.
4.PODAJEMY KLOPSIKI:
Klopsiki podajemy od razu, oprószone dymką i sezamem, np. z ryżem.
Azjatyckie klopsiki à la tsukune

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS TARE

Cebule dymki kroimy na mniejsze kawałki, imbir w plastry, a czosnek rozgniatamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do rondelka i dodajemy do nich: sok jabłkowy, sos sojowy, wino i brązowy cukier. Całość gotujemy przez ok. 20 minut lub aż delikatnie zgęstnieje.

2

DOPRAWIAMY MIĘSO

Szczypior cebuli i czosnek dość drobno siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki dodajemy wraz z olejem sezamowym, sosem sojowym, jajkiem, mąką ziemniaczaną i panko do mięsa. Całość doprawiamy według uznania solą i pieprzem.

3

FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI

Z mięsa formujemy niewielkie klopsiki i nadziewamy je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony. Wyłączamy ogień i jeszcze na patelni, uważając na gorący tłuszcz, klopsiki smarujemy sosem tare.

4

PODAJEMY KLOPSIKI

Klopsiki podajemy od razu, oprószone dymką i sezamem, np. z ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1797,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

599,2 kcal

🥑

Tłuszcz

21,6 g

🌾

Węglowodany

52,6 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

47,1 g

Podobne przepisy