createyourhealth.pl

Grillowane jabłka z kruszonką i lodami • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone jabłka, które smakują jak szarlotka i które można przyrządzić w grillu? Jak najbardziej! To pyszny i prosty deser, który zajmie o wiele mniej czasu niż upieczenie tradycyjnej szarlotki.

Grillowane jabłka z kruszonką i lodami

Pieczone jabłka, które smakują jak szarlotka i które można przyrządzić w grillu? Jak najbardziej! To pyszny i prosty deser, który zajmie o wiele mniej czasu niż upieczenie tradycyjnej szarlotki.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 2 łyżki
cynamon - 0,33 łyżeczki
jabłko czerwone - 2 szt.
lody waniliowe - 140 g
masło - 2 łyżki
mąka orkiszowa - 2 łyżki
orzech włoski - 30 g
płatki owsiane - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA I KRUSZONKĘ:
Jabłka wydrążamy. W misce umieszczamy masło, mąkę, cukier, płatki owsiane i cynamon. Mieszamy najlepiej widelcem lub palcami aż do otrzymania kruszonki. Kruszonkę układamy na jabłkach.
2.GRILLUJEMY JABŁKA:
Na grillu rozkładamy folię aluminiową, na której układamy jabłka. Grill zamykamy i czekamy, aż jabłka zmiękną, a kruszonka się zarumieni. Warto kontrolować, czy jabłka się nie przypalają, jednak nie otwierajmy pokrywy grilla zbyt często.
3.DEKORUJEMY JABŁKA:
Gotowe jabłka podajemy z gałką lodów waniliowych i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Grillowane jabłka z kruszonką i lodami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA I KRUSZONKĘ

Jabłka wydrążamy. W misce umieszczamy masło, mąkę, cukier, płatki owsiane i cynamon. Mieszamy najlepiej widelcem lub palcami aż do otrzymania kruszonki. Kruszonkę układamy na jabłkach.

2

GRILLUJEMY JABŁKA

Na grillu rozkładamy folię aluminiową, na której układamy jabłka. Grill zamykamy i czekamy, aż jabłka zmiękną, a kruszonka się zarumieni. Warto kontrolować, czy jabłka się nie przypalają, jednak nie otwierajmy pokrywy grilla zbyt często.

3

DEKORUJEMY JABŁKA

Gotowe jabłka podajemy z gałką lodów waniliowych i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1063,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

531,8 kcal

🥑

Tłuszcz

30,9 g

🌾

Węglowodany

60,1 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy