createyourhealth.pl

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste i nadziane powidłami śliwkowymi, a w dodatku smażone bez tłuszczu. Przygotuj pączki według przepisu Pawła Małeckiego w wersji bardziej fit. Gwarantujemy, że warto!

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej

Puszyste i nadziane powidłami śliwkowymi, a w dodatku smażone bez tłuszczu. Przygotuj pączki według przepisu Pawła Małeckiego w wersji bardziej fit. Gwarantujemy, że warto!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

drożdże świeże - 35 g
cukier - 60 g
mleko - 120 ml
mąka pszenna tortowa - 300 g
pomarańcza - 0,5 szt.
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
żółtka jaj - 4 szt.
masło - 60 g
sól - 2 szczypty
powidła śliwkowe - 12 łyżeczek
cukier puder -

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY DROŻDŻE Z CUKREM I MLEKIEM:
Drożdże dokładnie mieszamy z połową cukru. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Drożdże wymieszane z cukrem zalewamy letnim mlekiem i dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Mąkę przesypujemy do misy miksera i w samym środku robimy niewielkie wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy drożdże wymieszane z mlekiem, delikatnie mieszamy i na kilkanaście minut odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA:
Z pomarańczy ocieramy skórkę, a masło roztapiamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. W osobnej misce krótko ubijamy żółtka z pozostałym cukrem.
4.WYRABIAMY CIASTO:
Lekko ubite żółtka dodajemy do misy miksera i wyrabiamy całość na najmniejszych obrotach. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodajemy do nich roztopione masło i wyrabiamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
5.FORMUJEMY PĄCZKI:
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinamy z niego koła. Następnie na każde z kół nakładamy po 1 łyżeczce powideł i formujemy kulki. Gotowe pączki odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, pod bawełnianą ściereczką, aby podrosły.
6.PIECZEMY PĄCZKI:
Kosz do smażenia wykładamy podziurkowanym papierem do pieczenia. Wyrośnięte pączki układamy w kosztu i pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180°C. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.
Pączki z frytkownicy beztłuszczowej

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY DROŻDŻE Z CUKREM I MLEKIEM

Drożdże dokładnie mieszamy z połową cukru. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Drożdże wymieszane z cukrem zalewamy letnim mlekiem i dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Mąkę przesypujemy do misy miksera i w samym środku robimy niewielkie wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy drożdże wymieszane z mlekiem, delikatnie mieszamy i na kilkanaście minut odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

3

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA

Z pomarańczy ocieramy skórkę, a masło roztapiamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. W osobnej misce krótko ubijamy żółtka z pozostałym cukrem.

4

WYRABIAMY CIASTO

Lekko ubite żółtka dodajemy do misy miksera i wyrabiamy całość na najmniejszych obrotach. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodajemy do nich roztopione masło i wyrabiamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.

5

FORMUJEMY PĄCZKI

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinamy z niego koła. Następnie na każde z kół nakładamy po 1 łyżeczce powideł i formujemy kulki. Gotowe pączki odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, pod bawełnianą ściereczką, aby podrosły.

6

PIECZEMY PĄCZKI

Kosz do smażenia wykładamy podziurkowanym papierem do pieczenia. Wyrośnięte pączki układamy w kosztu i pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180°C. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2356,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

392,7 kcal

🥑

Tłuszcz

13,7 g

🌾

Węglowodany

58,1 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl