Babeczki z jabłkami w kształcie róży • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Masło kroimy na kawałki. Dodajemy żółtko (białka nie wykorzystujemy) i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
JABŁKA GOTUJEMY W SOKU
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cienkie plasterki o grubości 3-4 mm. Sok jabłkowy zagotowujemy z cukrem. Dodajemy plasterki jabłek i gotujemy przez 2-3 minuty, aż staną się giętkie, ale nie będą się rozpadać. Ostrożnie wyjmujemy i osączamy.
ROBIMY RÓŻE Z CIASTA
Ciasto rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki na grubość 3 mm i kroimy w paski (ok. 40 x 3 cm). Następnie smarujemy płynnym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Plasterki jabłka układamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby lekko na siebie nachodziły, krawędź ze skórką powinna delikatnie wystawać nad krawędź ciasta. Ciasto zwijamy, zaczynając od krótszego boku, tak aby powstały małe róże. Wkładamy do natłuszczonych zagłębień blachy do pieczenia muffinów i ponownie wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2936 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
367 kcal
Tłuszcz
19,1 g
Węglowodany
46,1 g
Błonnik
3,6 g
Białko
3,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wilgotny biszkopt z olejem
Puszysty i wilgotny biszkopt z dodatkiem oleju – zapewniamy, że zawsze wyrasta! Przygotuj go i zadbaj, aby każdy Twój kolejny tort był idealny!

Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!

Cynamonki z kremem korzennym
Jeżeli chcesz, żeby Twoja kuchnia wypełniła się korzennym aromatem i zapachem cynamonu, przygotuj cynamonki z kremem korzennym według naszego przepisu. Ten smaczny i chrupiący deser z pewnością zachwyci Twoich domowników lub gości.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka z wróżbą
Przygotuj cynamonowe ciasteczka, w których ukryjesz niejedną wróżbę. Zobacz, jaką wylosował dla siebie Paweł Małecki!

Czekoladowy placek ze śliwkami
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!

Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie

Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!