createyourhealth.pl

Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak z warzywami to zawsze dobry pomysł na obiad. Wypróbuj ten przepis i zrób coś naprawdę pysznego dla siebie i swoich bliskich!

Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem

Kurczak z warzywami to zawsze dobry pomysł na obiad. Wypróbuj ten przepis i zrób coś naprawdę pysznego dla siebie i swoich bliskich!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 100 ml
mąka pszenna - 2 łyżki
marchew z groszkiem, mrożona - 360 g
kurczak filety z piersi - 2 szt.
przyprawa do drobiu - 2 łyżeczki
sałata dębowa - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
ziemniak - 6 szt.
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA:
Umyte piersi oprószamy z obu stron przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odkładamy na ok. 10 minut.
2.PIECZEMY PIERSI KURCZAKA:
Boki niewielkiego naczynia żaroodpornego wykładamy masłem pokrojonym w plasterki. Kurczaka układamy w naczyniu i podlewamy bulionem. Pieczemy ok. 40 minut w 170°C. Po 20 minutach polewamy kurczaka tłuszczem z naczynia. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut. Sos z naczynia przelewamy do rondelka.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na patelni rozpuszczamy zimne masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż się zarumieni. Uważamy, by nie przypalić zasmażki. Zasmażoną mąkę podlewamy odrobiną sosu mięsnego. Mieszamy. Zasmażkę przelewamy do rondelka. Zagotowujemy.
4.GOTUJEMY MARCHEWKĘ Z GROSZKIEM:
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Mieszamy i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż marchew zmięknie, a płyn odparuje. W razie potrzeby kilkukrotnie podlewamy warzywa podczas duszenia. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
5.PODAJEMY DANIE:
Mięso podajemy z porcją ugotowanych ziemniaków i groszkiem z marchewką. Z wierzchu polewamy sosem. Dekorujemy liśćmi sałaty.
Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA

Umyte piersi oprószamy z obu stron przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odkładamy na ok. 10 minut.

2

PIECZEMY PIERSI KURCZAKA

Boki niewielkiego naczynia żaroodpornego wykładamy masłem pokrojonym w plasterki. Kurczaka układamy w naczyniu i podlewamy bulionem. Pieczemy ok. 40 minut w 170°C. Po 20 minutach polewamy kurczaka tłuszczem z naczynia. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut. Sos z naczynia przelewamy do rondelka.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelni rozpuszczamy zimne masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż się zarumieni. Uważamy, by nie przypalić zasmażki. Zasmażoną mąkę podlewamy odrobiną sosu mięsnego. Mieszamy. Zasmażkę przelewamy do rondelka. Zagotowujemy.

4

GOTUJEMY MARCHEWKĘ Z GROSZKIEM

W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Mieszamy i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż marchew zmięknie, a płyn odparuje. W razie potrzeby kilkukrotnie podlewamy warzywa podczas duszenia. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

5

PODAJEMY DANIE

Mięso podajemy z porcją ugotowanych ziemniaków i groszkiem z marchewką. Z wierzchu polewamy sosem. Dekorujemy liśćmi sałaty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1926,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

963,4 kcal

🥑

Tłuszcz

50,5 g

🌾

Węglowodany

64,1 g

🥬

Błonnik

55,2 g

💪

Białko

55,2 g

Podobne przepisy

Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl