createyourhealth.pl

Bananowe pancakes • przepis • składniki • przygotowanie

Pancakes na bazie mąki żytniej z bananami i cynamonem to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, dla całej rodziny!

Bananowe pancakes

Pancakes na bazie mąki żytniej z bananami i cynamonem to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, dla całej rodziny!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 2 szt.
cynamon - 1 szczypta
jajko - 4 szt.
masło - 20 g
masło klarowane - 25 g
mąka żytnia - 180 g
mleko 3,2% - 180 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
miód - 150 g
orzech włoski - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY CIASTO:
Żółtka oddzielamy od białek. Przekładamy je do miski, dodajemy miód, sól i wszystko ucieramy. Stopniowo dodajemy mleko naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Rozpuszczamy masło i dolewamy do ciasta.
2.SMAŻYMY PANCAKES:
Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z ciastem i dokładnie mieszamy. Banany kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Opcjonalnie doprawiamy do smaku cynamonem. Pancakes smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym.
3.KARMELIZUJEMY ORZECHY:
Orzechy włoskie grubo siekamy. Na zimną patelnię wylewamy miód i podgrzewamy. Dodajemy orzechy i karmelizujemy je przez ok. 2 minuty. Gorącymi orzechami ozdabiamy pancakes.
Bananowe pancakes

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY CIASTO

Żółtka oddzielamy od białek. Przekładamy je do miski, dodajemy miód, sól i wszystko ucieramy. Stopniowo dodajemy mleko naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Rozpuszczamy masło i dolewamy do ciasta.

2

SMAŻYMY PANCAKES

Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z ciastem i dokładnie mieszamy. Banany kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Opcjonalnie doprawiamy do smaku cynamonem. Pancakes smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym.

3

KARMELIZUJEMY ORZECHY

Orzechy włoskie grubo siekamy. Na zimną patelnię wylewamy miód i podgrzewamy. Dodajemy orzechy i karmelizujemy je przez ok. 2 minuty. Gorącymi orzechami ozdabiamy pancakes.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2894,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

723,5 kcal

🥑

Tłuszcz

32,6 g

🌾

Węglowodany

96,5 g

🥬

Błonnik

20,1 g

💪

Białko

20,1 g

Podobne przepisy