createyourhealth.pl

Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Czas na kanapkę z kurczakiem w wietnamskim stylu! Przygotuj banh mi ga i sprawdź, jak smakuje jedno z najpopularniejszych dań street food na świecie!

Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem

Czas na kanapkę z kurczakiem w wietnamskim stylu! Przygotuj banh mi ga i sprawdź, jak smakuje jedno z najpopularniejszych dań street food na świecie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
szalotka - 2 szt.
kurczak udko - 6 szt.
limonka - 0,5 szt.
sos ostrygowy - 1 łyżka
sos rybny - 2 łyżki
trawa cytrynowa - 10 g
ząbek czosnku - 3 szt.
cukier trzcinowy - 45 g
marchew - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
sól - 1 szczypta
woda - 125 ml
ocet ryżowy - 185 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
majonez - 3 łyżki
miód - 0,5 łyżeczki
sos sojowy - 1 łyżeczka
sok z limonki - 10 ml
bagietka - 4 szt.
kolendra świeża - 2 g
sezam biały - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KURCZAKA:
W naczyniu blendera łączymy sos rybny, sos ostrygowy, olej, czosnek, szalotki, skórkę otartą z limonki, drobno posiekaną trawę cytrynową (opcjonalnie), cukier trzcinowy i mieloną paprykę ostrą. Całość dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą pastę.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z MARYNOWANYCH WARZYW:
Ogórek (bez gniazd nasiennych) i marchew kroimy wjulienneza pomocą obieraczki do warzyw. Pokrojone warzywa przekładamy do miski.
3.PIECZEMY KURCZAKA:
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Majonez łączymy w misce z sosem sriracha i miodem. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i pieprz. Mieszamy.
5.SKŁADAMY KANAPKĘ:
Upieczone udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oddzielając mięso od kości.
Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KURCZAKA

W naczyniu blendera łączymy sos rybny, sos ostrygowy, olej, czosnek, szalotki, skórkę otartą z limonki, drobno posiekaną trawę cytrynową (opcjonalnie), cukier trzcinowy i mieloną paprykę ostrą. Całość dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą pastę.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z MARYNOWANYCH WARZYW

Ogórek (bez gniazd nasiennych) i marchew kroimy wjulienneza pomocą obieraczki do warzyw. Pokrojone warzywa przekładamy do miski.

3

PIECZEMY KURCZAKA

Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Majonez łączymy w misce z sosem sriracha i miodem. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i pieprz. Mieszamy.

5

SKŁADAMY KANAPKĘ

Upieczone udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oddzielając mięso od kości.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4075,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

509,4 kcal

🥑

Tłuszcz

18,4 g

🌾

Węglowodany

54 g

🥬

Błonnik

22,1 g

💪

Białko

22,1 g

Podobne przepisy

Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl