Som tam - sałatka tajska • przepis • składniki • przygotowanie
Som Tam to pyszna, orzeźwiająca sałatka pochodząca z Tajlandii, która łączy w sobie smak świeżych składników, pikantnych przypraw i słodkiego sosu. To idealne danie na letnie dni, które zachwyci wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Jak przyrządzić ją w polskich warunkach? Przygotujmy wspólnie tę wyjątkową sałatkę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLANSZUJEMY FASOLKĘ
W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy garść fasolki, nie zmniejszając ognia. Od momentu ponownego zagotowania wody gotujemy przez 2 minuty. Odcedzamy na sitku, przelewając zimną wodą. Odstawiamy do ostudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY I UCIERAMY CZOSNEK Z PAPRYCZKĄ
Czosnek obieramy i siekamy z grubsza. Papryczki myjemy i kroimy drobno. W moździerzu umieszczamy czosnek oraz papryczki i ucieramy je drewnianym tłuczkiem, aż będą lekko rozdrobnione. Jeśli nie mamy moździerza, możemy utrzeć składniki w misce drewnianą łyżką.
DODAJEMY SOS SOJOWY I ORZESZKI
Do rozdrobnionych składników dodajemy sos sojowy oraz 1 łyżkę orzeszków ziemnych. Kontynuujemy ucieranie przez około 30 sekund.
DODAJEMY CUKIER
Dodajemy cukier trzcinowy i dalej ucieramy tak, aby cukier się rozpuścił.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SOSU
Wlewamy sok z limonki oraz sos rybny i mieszamy całość, aż będzie dobrze połączona.
KROIMY I DODAJEMY POMIDORY
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połowy. Do miski wrzucamy pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową i połówki pomidorów.
ŚCIERAMY CUKINIĘ
Cukinię myjemy i odcinamy jej końce. Obieraczką do warzyw ścieramy cukinię na cieniutkie paseczki. Gąbczasty środek warzywa wraz z pestkami zostawiamy do wykorzystania w innym przepisie. Paski cukinii wrzucamy do miski z pomidorami i fasolką.
DODAJEMY DRESSING
Do miski z warzywami wlewamy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy pozostałymi orzechami. Sałatka jest gotowa - możemy ją podawać w towarzystwie porcji ugotowanego ryżu, ćwiartkami limonki i gałązkami kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
309,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
154,9 kcal
Tłuszcz
5,8 g
Węglowodany
19,9 g
Błonnik
3,7 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!

Żółte curry po tajsku
Żółte curry po tajsku to aromatyczne danie, które zachwyca swoim bogatym smakiem i intensywnym kolorem. To idealny wybór na obiad dla miłośników kuchni azjatyckiej, a jego przyrządzenie w domowych warunkach nie wymaga dużego wysiłku. Przygotujmy razem to pyszne danie!

Ostra zupa z rybą i ryżem
Doskonałe połączenie kolendry, imbiru, trawy cytrynowej w zupie rybnej z ryżem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crostini z szynką i melonem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!

Warstwowa sałatka cobb w słoiku
Pieczony kurczak, boczek i mnóstwo warzyw w jednym słoiczku, który możesz zabrać wszędzie! Właśnie taka jest warstwowa sałatka cobb, którą przygotujesz, wybierając przepis Karola.

Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
Deser z grilla? O tak. Przekonaj się, jak pyszne mogą być upieczone na ruszcie banany podane z lodami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Aromatyczna karkówka z grilla
Sposób na udanego grilla? Soczyste kawałki karkówki przygotowane w musztardowej marynacie z dodatkiem pachnących ziół.

Spaghetti bolognese
Najpopularniejsze danie w stylu włoskim, uwielbiane przez dzieci - przygotuj je razem z Kuchnią Lidla!

Kanapka drwala
Szukasz kanapki na większy głód? Mamy dla Ciebie idealny przepis! Kanapka drwala to bogactwo różnorodnych dodatków połączonych z wyjątkowym sosem, który podkreśla smak całości.