createyourhealth.pl

Bezglutenowe pierniki • przepis • składniki • przygotowanie

Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!

Bezglutenowe pierniki

Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 120 g
cukier trzcinowy - 40 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
imbir mielony - 1,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,25 łyżeczki
miód - 2 łyżki
olej kokosowy - 2 łyżki
napój sojowy - 2 łyżki
mąka bezglutenowa - 20 g
bakalie - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Wszystkie suche składniki ciasta łączymy i mieszamy wmisce.
2.MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Wszystkie mokre składniki ciasta łączymy wrondelkui podgrzewamy na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż się połączą. Studzimy.
3.ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Mokre składniki ciasta przelewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy posiekane bakalie: żurawiny, rodzynki oraz orzechy włoskie i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
4.WAŁKUJEMY CIASTO I PIECZEMY PIERNIKI:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na blacie oprószonym mąką. Za pomocą wycinaków wykrawamy z niego pierniki, które następnie układamy nablaszewyłożonej papierem do pieczenia.
5.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER I PODAJEMY PIERNIKI:
Cukier puder przesiewamy przez sitko domiseczki. Dodajemy napój sojowy i ucieramy składniki na gładką, płynną masę.
Bezglutenowe pierniki

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie suche składniki ciasta łączymy i mieszamy wmisce.

2

MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie mokre składniki ciasta łączymy wrondelkui podgrzewamy na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż się połączą. Studzimy.

3

ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Mokre składniki ciasta przelewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy posiekane bakalie: żurawiny, rodzynki oraz orzechy włoskie i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.

4

WAŁKUJEMY CIASTO I PIECZEMY PIERNIKI

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na blacie oprószonym mąką. Za pomocą wycinaków wykrawamy z niego pierniki, które następnie układamy nablaszewyłożonej papierem do pieczenia.

5

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER I PODAJEMY PIERNIKI

Cukier puder przesiewamy przez sitko domiseczki. Dodajemy napój sojowy i ucieramy składniki na gładką, płynną masę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1587,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

158,8 kcal

🥑

Tłuszcz

4,1 g

🌾

Węglowodany

29 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

1,7 g

Podobne przepisy

Bezglutenowe pierniki - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl