createyourhealth.pl

Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.

Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym

Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

fasola biała - 200 g
kurczak filety z piersi - 500 g
cebula dymka - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
marchew - 3 szt.
kukurydza konserwowa - 140 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
olej - 2 łyżki
sól - 2 szczypty
papryka mielona słodka - 2 łyżeczki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 0,5 pęczka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka spiczasta (ramiro) - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY FASOLĘ:
Odlewamy wodę z fasoli, płuczemy i wlewamy świeżą wodę tak, aby dobrze zakryła fasolę (ok. 3 cm nad fasolę). Zagotowujemy bez pokrywki i gotujemy w ten sposób przez 10 minut. Następnie gotujemy pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy fasola zmiękła.
2.KROIMY KURCZAKA:
W czasie, gdy fasola się gotuje, kroimy kurczaka w kostkę i doprawiamy solą. Odstawiamy na bok.
3.SMAŻYMY MIĘSO I WARZYWA:
Dymkę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka, dymkę i czosnek. Smażymy do zarumienienia.
4.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Kiedy fasola będzie miękka, odlewamy wodę. Do fasoli dodajemy kurczaka, marchewkę i odsączoną kukurydzę. Zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą oraz słodką i ostrą papryką. Dusimy pod przykryciem 30 minut, aż marchewka zmięknie.

Czas przygotowania

110 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY FASOLĘ

Odlewamy wodę z fasoli, płuczemy i wlewamy świeżą wodę tak, aby dobrze zakryła fasolę (ok. 3 cm nad fasolę). Zagotowujemy bez pokrywki i gotujemy w ten sposób przez 10 minut. Następnie gotujemy pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy fasola zmiękła.

2

KROIMY KURCZAKA

W czasie, gdy fasola się gotuje, kroimy kurczaka w kostkę i doprawiamy solą. Odstawiamy na bok.

3

SMAŻYMY MIĘSO I WARZYWA

Dymkę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka, dymkę i czosnek. Smażymy do zarumienienia.

4

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Kiedy fasola będzie miękka, odlewamy wodę. Do fasoli dodajemy kurczaka, marchewkę i odsączoną kukurydzę. Zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą oraz słodką i ostrą papryką. Dusimy pod przykryciem 30 minut, aż marchewka zmięknie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1763,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

440,9 kcal

🥑

Tłuszcz

7,6 g

🌾

Węglowodany

37,5 g

🥬

Błonnik

10,2 g

💪

Białko

34,9 g

Podobne przepisy