createyourhealth.pl

Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką • przepis • składniki • przygotowanie

Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką

Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżeczka
woda - 300 ml
mąka orkiszowa - 600 g
sól - 2 łyżeczki
drożdże świeże - 40 g
ząbek czosnku - 1 szt.
gruszka - 2 szt.
natka pietruszki - 5 g
orzech włoski - 100 g
ser cheddar - 100 g
ser pleśniowy - 100 g
mąka pszenna - 20 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Ser łączymy w naczyniu blendera z czosnkiem, natką pietruszki i oliwą. Całość miksujemy na gładką, jednolitą pastę.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Resztę mąki orkiszowej orkiszową łączymy w misce z zaczynem, 200 ml letniej wody, solą i oliwą. Mieszamy, aż składniki się połączą i przekładamy ciasto do naczynia robota. Całość wyrabiamy ok. 10 minut na gładką, jednolitą masę.
3.ZAGNIATAMY CIASTO:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką, chwilę zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Każdą część ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy w kształt prostokąta.
4.FASZERUJEMY CIASTO:
Każdy rozwałkowany prostokąt ciasta smarujemy równomiernie serowym farszem i posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Na warstwie orzechów układamy gruszki pokrojone w cienkie talarki.
5.PIECZEMY I PODAJEMY CHLEBEK:
Wyrośnięty chlebek oprószamy z wierzchu serem startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Ser łączymy w naczyniu blendera z czosnkiem, natką pietruszki i oliwą. Całość miksujemy na gładką, jednolitą pastę.

2

WYRABIAMY CIASTO

Resztę mąki orkiszowej orkiszową łączymy w misce z zaczynem, 200 ml letniej wody, solą i oliwą. Mieszamy, aż składniki się połączą i przekładamy ciasto do naczynia robota. Całość wyrabiamy ok. 10 minut na gładką, jednolitą masę.

3

ZAGNIATAMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką, chwilę zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Każdą część ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy w kształt prostokąta.

4

FASZERUJEMY CIASTO

Każdy rozwałkowany prostokąt ciasta smarujemy równomiernie serowym farszem i posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Na warstwie orzechów układamy gruszki pokrojone w cienkie talarki.

5

PIECZEMY I PODAJEMY CHLEBEK

Wyrośnięty chlebek oprószamy z wierzchu serem startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4132,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

516,5 kcal

🥑

Tłuszcz

22,3 g

🌾

Węglowodany

63,6 g

🥬

Błonnik

18,5 g

💪

Białko

18,5 g

Podobne przepisy