Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą • przepis • składniki • przygotowanie
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZANY GRILL
folię aluminiową Przygotowanie Burgery Czerwoną cebulę drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek, aż do zeszklenia.
CZOSNEK I PIETRUSZKĘ
siekamy.
NASTĘPNIE WSZYSTKIE SKŁADNIKI,
w tym cebulę, mieszamy w misce, aby dokładnie się połączyły.
JEŚLI KONSYSTENCJA JEST
zbyt luźna, dodajemy więcej bułki tartej.
MASA POWINNA BYĆ
jednak trochę wilgotna, aby można było ulepić burgery.
MASĘ DZIELIMY NA
6 części i ręcznie formujemy burgery.
DŁONIE POLEWAMY ODROBINĄ
oliwy, jeżeli masa jest zbyt klejąca.
UFORMOWANE BURGERY UKŁADAMY
na tacce i wkładamy do lodówki do momentu rozpoczęcia grillowania.
GDY WSZYSTKO JEST
gotowe, lekko smarujemy burgery oliwą, układamy na grillu i grillujemy tak długo, aż mięso nie będzie surowe, obracając jeden raz.
MAJONEZ Z PAPRYKĄ
Paprykę wraz z sokiem z cytryny mieszamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy, odstawiamy do lodówki aż do momentu podania.
SALSA DROBNO POSIEKANĄ
cebulę i czosnek wkładamy do miski.
DODAJEMY PRZEKROJONE NA
pół pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą i pieprzem.
DODAJEMY OCET BALSAMICZNY
i odstawiamy na pół godziny w celu przegryzienia się smaków.
NA KOŃCU DODAJEMY
olej i posiekaną bazylię, mieszamy i doprawiamy.
JAK PODAWAĆ CIABATTĘ
kroimy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy na 3 kawałki.
KAŻDY KAWAŁEK SKRAPIAMY
oliwą z oliwek i opiekamy na grillu.
OWIJAMY W FOLIĘ,
aby nie wystygły.
PO OPIECZENIU KAŻDY
kawałek możemy natrzeć ząbkiem czosnku.
BURGERY PODAJEMY Z
majonezem, salsą i plasterkiem mozzarelli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5980,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
996,8 kcal
Tłuszcz
33,5 g
Węglowodany
127,7 g
Błonnik
42,3 g
Białko
42,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapkowe szaszłyki
Ciekawe pomysły na kanapki to często wyzwanie. Baw się formą i pysznymi, świeżymi składnikami! Przygotuj kanapkowe szaszłyki i skończ z nudnymi drugimi śniadaniami.

Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
Zaskakujące, wykwintne połączenie delikatnych boczniaków z jabłkami i orzechami włoskimi w postaci pysznej sałatki.

Pikantne kulki z morelami
Masa migdałowa w połączeniu z wiórkami kokosowymi i morelami to deser idealny! A do tego prosty i szybki w przygotowaniu.

Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem
Szybka kanapka z kurczakiem na drugie śniadanie. Dodaj do niej sos na bazie majonezu z jabłkami i awokado.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Papryczki nadziewane serem
Papryczki nadziewane serkiem to przekąska, która zachwyci każdego miłośnika tapasów. Idealnie sprawdzą się na imprezach, rodzinnych spotkaniach czy jako szybki i efektowny dodatek do obiadu. Odkryj nasz przepis na pyszne papryczki nadziewane serkiem!

Penne z wegetariańskim bolognese
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.