createyourhealth.pl

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą • przepis • składniki • przygotowanie

Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą

Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
mięso mielone wołowe - 500 g
ketchup - 3 łyżeczki
musztarda - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 2 łyżki
bułka tarta - 4 łyżki
majonez - 6 łyżek
papryka mielona słodka - 0,25 łyżeczki
sok z cytryny - 50 ml
cebula czerwona - 0,5 szt.
bazylia świeża - 5 g
ocet balsamiczny - 1 łyżka
pomidorki koktajlowe - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
mozzarella - 1 szt.
ciabatta - 1300 g
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZGRZANY GRILL:
folię aluminiową Przygotowanie Burgery Czerwoną cebulę drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek, aż do zeszklenia.
2.CZOSNEK I PIETRUSZKĘ:
siekamy.
3.NASTĘPNIE WSZYSTKIE SKŁADNIKI,:
w tym cebulę, mieszamy w misce, aby dokładnie się połączyły.
4.JEŚLI KONSYSTENCJA JEST:
zbyt luźna, dodajemy więcej bułki tartej.
5.MASA POWINNA BYĆ:
jednak trochę wilgotna, aby można było ulepić burgery.
6.MASĘ DZIELIMY NA:
6 części i ręcznie formujemy burgery.
7.DŁONIE POLEWAMY ODROBINĄ:
oliwy, jeżeli masa jest zbyt klejąca.
8.UFORMOWANE BURGERY UKŁADAMY:
na tacce i wkładamy do lodówki do momentu rozpoczęcia grillowania.
9.GDY WSZYSTKO JEST:
gotowe, lekko smarujemy burgery oliwą, układamy na grillu i grillujemy tak długo, aż mięso nie będzie surowe, obracając jeden raz.
10.MAJONEZ Z PAPRYKĄ:
Paprykę wraz z sokiem z cytryny mieszamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy, odstawiamy do lodówki aż do momentu podania.
11.SALSA DROBNO POSIEKANĄ:
cebulę i czosnek wkładamy do miski.
12.DODAJEMY PRZEKROJONE NA:
pół pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą i pieprzem.
13.DODAJEMY OCET BALSAMICZNY:
i odstawiamy na pół godziny w celu przegryzienia się smaków.
14.NA KOŃCU DODAJEMY:
olej i posiekaną bazylię, mieszamy i doprawiamy.
15.JAK PODAWAĆ CIABATTĘ:
kroimy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy na 3 kawałki.
16.KAŻDY KAWAŁEK SKRAPIAMY:
oliwą z oliwek i opiekamy na grillu.
17.OWIJAMY W FOLIĘ,:
aby nie wystygły.
18.PO OPIECZENIU KAŻDY:
kawałek możemy natrzeć ząbkiem czosnku.
19.BURGERY PODAJEMY Z:
majonezem, salsą i plasterkiem mozzarelli.
Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZGRZANY GRILL

folię aluminiową Przygotowanie Burgery Czerwoną cebulę drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek, aż do zeszklenia.

2

CZOSNEK I PIETRUSZKĘ

siekamy.

3

NASTĘPNIE WSZYSTKIE SKŁADNIKI,

w tym cebulę, mieszamy w misce, aby dokładnie się połączyły.

4

JEŚLI KONSYSTENCJA JEST

zbyt luźna, dodajemy więcej bułki tartej.

5

MASA POWINNA BYĆ

jednak trochę wilgotna, aby można było ulepić burgery.

6

MASĘ DZIELIMY NA

6 części i ręcznie formujemy burgery.

7

DŁONIE POLEWAMY ODROBINĄ

oliwy, jeżeli masa jest zbyt klejąca.

8

UFORMOWANE BURGERY UKŁADAMY

na tacce i wkładamy do lodówki do momentu rozpoczęcia grillowania.

9

GDY WSZYSTKO JEST

gotowe, lekko smarujemy burgery oliwą, układamy na grillu i grillujemy tak długo, aż mięso nie będzie surowe, obracając jeden raz.

10

MAJONEZ Z PAPRYKĄ

Paprykę wraz z sokiem z cytryny mieszamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy, odstawiamy do lodówki aż do momentu podania.

11

SALSA DROBNO POSIEKANĄ

cebulę i czosnek wkładamy do miski.

12

DODAJEMY PRZEKROJONE NA

pół pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą i pieprzem.

13

DODAJEMY OCET BALSAMICZNY

i odstawiamy na pół godziny w celu przegryzienia się smaków.

14

NA KOŃCU DODAJEMY

olej i posiekaną bazylię, mieszamy i doprawiamy.

15

JAK PODAWAĆ CIABATTĘ

kroimy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy na 3 kawałki.

16

KAŻDY KAWAŁEK SKRAPIAMY

oliwą z oliwek i opiekamy na grillu.

17

OWIJAMY W FOLIĘ,

aby nie wystygły.

18

PO OPIECZENIU KAŻDY

kawałek możemy natrzeć ząbkiem czosnku.

19

BURGERY PODAJEMY Z

majonezem, salsą i plasterkiem mozzarelli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5980,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

996,8 kcal

🥑

Tłuszcz

33,5 g

🌾

Węglowodany

127,7 g

🥬

Błonnik

42,3 g

💪

Białko

42,3 g

Podobne przepisy