createyourhealth.pl

Łupacz z salsą pomidorową • przepis • składniki • przygotowanie

Smaczna ryba podana w towarzystwie warzyw. Wypróbuj przepis na łupacza z salsą pomidorową!

Łupacz z salsą pomidorową

Smaczna ryba podana w towarzystwie warzyw. Wypróbuj przepis na łupacza z salsą pomidorową!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
natka pietruszki - 20 g
pomidorki koktajlowe - 500 g
ząbek czosnku - 2 szt.
cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomarańcza - 1 szt.
sól - 1 szczypta
łupacz filet - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki. Czosnek kroimy w plasterki. Pietruszkę i małą cebulę drobno siekamy. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Odstawiamy do przegryzienia się smaków.
2.MARYNUJEMY FILETY:
Filety myjemy, osuszamy. Z połowy sparzonej i wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę. Łączymy z wyciśniętym sokiem. Dodajemy miód, oliwę z oliwek – mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny. Filety wkładamy do marynaty na około 15 minut.
3.SMAŻYMY RYBĘ:
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron, od czasu do czasu polewając marynatą.
Łupacz z salsą pomidorową

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki. Czosnek kroimy w plasterki. Pietruszkę i małą cebulę drobno siekamy. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Odstawiamy do przegryzienia się smaków.

2

MARYNUJEMY FILETY

Filety myjemy, osuszamy. Z połowy sparzonej i wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę. Łączymy z wyciśniętym sokiem. Dodajemy miód, oliwę z oliwek – mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny. Filety wkładamy do marynaty na około 15 minut.

3

SMAŻYMY RYBĘ

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron, od czasu do czasu polewając marynatą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

809,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

202,3 kcal

🥑

Tłuszcz

1,9 g

🌾

Węglowodany

18,1 g

🥬

Błonnik

26,6 g

💪

Białko

26,6 g

Podobne przepisy