createyourhealth.pl

Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią • przepis • składniki • przygotowanie

Amerykańskie babeczki, które idealnie sprawdzą się jako przekąski w przerwie od ratowania Nowego Jorku! Spróbuj tych pysznych słodkości podczas wcielania się w jednego z pajęczych bohaterów. Legenda mówi, że pomagają stawić opór symbiontowi.

Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią

Amerykańskie babeczki, które idealnie sprawdzą się jako przekąski w przerwie od ratowania Nowego Jorku! Spróbuj tych pysznych słodkości podczas wcielania się w jednego z pajęczych bohaterów. Legenda mówi, że pomagają stawić opór symbiontowi.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

marchew - 200 g
mąka gryczana - 175 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cynamon - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
orzech włoski - 45 g
syrop klonowy - 70 g
olej kokosowy - 50 g
mleko - 50 g
jajko - 2 szt.
czekolada gorzka - 100 g
czekolada biała - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI:
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a orzechy siekamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i orzechy przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, mleko, jajka i marchewkę i także mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Marchewkę wymieszaną z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy do suchych składników. Całość dokładnie mieszamy.
3.PIECZEMY MUFFINY:
Gotowe ciasto przekładamy do formy do muffinów. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone muffiny studzimy.
4.ROZTAPIAMY CZEKOLADY:
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowych misek. Następnie roztapiamy je w kąpieli wodnej.
5.DEKORUJEMY MUFFINY:
Każdy muffin smarujemy roztopioną gorzką czekoladą. Następnie, używając białej czekolady, rysujemy na muffinach wzór przypominający ślimaka, i przesuwając wykałaczką kilka razy od środka na zewnątrz, tworzymy wzór przypominający pajęczą sieć.
Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a orzechy siekamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i orzechy przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, mleko, jajka i marchewkę i także mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Marchewkę wymieszaną z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy do suchych składników. Całość dokładnie mieszamy.

3

PIECZEMY MUFFINY

Gotowe ciasto przekładamy do formy do muffinów. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone muffiny studzimy.

4

ROZTAPIAMY CZEKOLADY

Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowych misek. Następnie roztapiamy je w kąpieli wodnej.

5

DEKORUJEMY MUFFINY

Każdy muffin smarujemy roztopioną gorzką czekoladą. Następnie, używając białej czekolady, rysujemy na muffinach wzór przypominający ślimaka, i przesuwając wykałaczką kilka razy od środka na zewnątrz, tworzymy wzór przypominający pajęczą sieć.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2646,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

441,1 kcal

🥑

Tłuszcz

25,6 g

🌾

Węglowodany

46,1 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

10,1 g

Podobne przepisy

Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl