createyourhealth.pl

Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie

Chatka Puchatka, znana również jako Chatka Baby Jagi, to kultowe ciasto bez pieczenia, które było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Ciasto zachwyca swoim pysznym smakiem, prostotą przygotowania oraz charakterystycznym kształtem przypominającym domek. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!

Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia

Chatka Puchatka, znana również jako Chatka Baby Jagi, to kultowe ciasto bez pieczenia, które było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Ciasto zachwyca swoim pysznym smakiem, prostotą przygotowania oraz charakterystycznym kształtem przypominającym domek. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

twaróg sernikowy mielony - 700 g
herbatniki - 100 g
herbatniki kakaowe - 100 g
masło - 220 g
cukier puder - 150 g
cukier wanilinowy - 16 g
banan - 2 szt.
cytryna - 0,5 szt.
czekolada gorzka - 120 g
śmietana 36% - 120 ml
czekolada mleczna - 30 g
orzechy laskowe, posiekane - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY MASŁO:
Do miski dodajemy masło i miksujemy je na wysokich obrotach, aż do uzyskania puszystego kremu.
2.DODAJEMY CUKRY:
Do miksowanego masła dodajemy powoli cukier puder oraz cukier wanilinowy, cały czas miksując.
3.DODAJEMY TWARÓG:
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli twaróg. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
4.UKŁADAMY HERBATNIKI NA FOLII:
Rozkładamy na desce duży arkusz folii aluminiowej i na środku układamy jasne herbatniki w kształt prostokąta (3 herbatniki dla krótszego boku i 12 herbatników dla dłuższego).
5.SMARUJEMY CIASTKA MASĄ:
Rozsmarowujemy ponad połowę (ok. ⅔)  masy serowej po herbatnikach, starając się nie przesuwać ich na desce.
6.UKŁADAMY KOLEJNE HERBATNIKI:
Układamy kolejną porcję herbatników (tym razem kakaowych) na rozsmarowanej masie.
7.SMARUJEMY HERBATNIKI MASĄ SEROWĄ:
Smarujemy delikatnie herbatniki masą serową, tak aby je ze sobą połączyć. Na środku masy formujemy wałek z pozostałej masy.
8.DODAJEMY BANANY:
Banany obieramy i skrapiamy z każdej strony sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Układamy je na środku, na kremie.
9.FORMUJEMY CHATKĘ:
Ostrożnie podnosimy folię za dłuższe boki, aby uformować z herbatników i masy trójkąt. Dociskamy boki i wyrównujemy krem tam, gdzie to potrzebne.
10.CHŁODZIMY CIASTO:
Chatkę owijamy dodatkową porcją folii aluminiową i wkładamy ją do lodówki na ok. 3,5 h, a najlepiej na całą noc.
11.PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ:
Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją, ale bez doprowadzania do wrzenia.
12.DODAJEMY CZEKOLADĘ:
Kruszymy czekolady i dodajemy je do śmietanki. Ściągamy rondelek z kuchenki.
13.MIESZAMY POLEWĘ:
Mieszamy polewę, aż składniki się połączą. Może to potrwać kilka minut, a śmietanka może wydawać się zwarzona. Gdy utworzy się jednolita masa, można jeszcze delikatnie podgrzać ją na małym ogniu, cały czas mieszając.
14.POLEWAMY CIASTO POLEWĄ:
Gdy polewa zgęstnieje, wyciągamy ciasto z lodówki i odwijamy je z folii. Polewamy ciasto polewą z wierzchu, tak aby pokryła równo wszystkie boki.
15.OZDABIAMY CIASTO:
Górę ciasta posypujemy orzeszkami. Pozostawiamy ciasto na blacie, aż polewa stwardnieje.
16.PONOWNIE CHŁODZIMY CHATKĘ:
Gdy polewa zrobi się twarda, wsuwamy ciasto ponownie do lodówki i pozostawiamy je na godzinę do schłodzenia. Po godzinie spędzonej w lodówce chatka jest gotowa do zjedzenia.
Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY MASŁO

Do miski dodajemy masło i miksujemy je na wysokich obrotach, aż do uzyskania puszystego kremu.

2

DODAJEMY CUKRY

Do miksowanego masła dodajemy powoli cukier puder oraz cukier wanilinowy, cały czas miksując.

3

DODAJEMY TWARÓG

Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli twaróg. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

4

UKŁADAMY HERBATNIKI NA FOLII

Rozkładamy na desce duży arkusz folii aluminiowej i na środku układamy jasne herbatniki w kształt prostokąta (3 herbatniki dla krótszego boku i 12 herbatników dla dłuższego).

5

SMARUJEMY CIASTKA MASĄ

Rozsmarowujemy ponad połowę (ok. ⅔)  masy serowej po herbatnikach, starając się nie przesuwać ich na desce.

6

UKŁADAMY KOLEJNE HERBATNIKI

Układamy kolejną porcję herbatników (tym razem kakaowych) na rozsmarowanej masie.

7

SMARUJEMY HERBATNIKI MASĄ SEROWĄ

Smarujemy delikatnie herbatniki masą serową, tak aby je ze sobą połączyć. Na środku masy formujemy wałek z pozostałej masy.

8

DODAJEMY BANANY

Banany obieramy i skrapiamy z każdej strony sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Układamy je na środku, na kremie.

9

FORMUJEMY CHATKĘ

Ostrożnie podnosimy folię za dłuższe boki, aby uformować z herbatników i masy trójkąt. Dociskamy boki i wyrównujemy krem tam, gdzie to potrzebne.

10

CHŁODZIMY CIASTO

Chatkę owijamy dodatkową porcją folii aluminiową i wkładamy ją do lodówki na ok. 3,5 h, a najlepiej na całą noc.

11

PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ

Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją, ale bez doprowadzania do wrzenia.

12

DODAJEMY CZEKOLADĘ

Kruszymy czekolady i dodajemy je do śmietanki. Ściągamy rondelek z kuchenki.

13

MIESZAMY POLEWĘ

Mieszamy polewę, aż składniki się połączą. Może to potrwać kilka minut, a śmietanka może wydawać się zwarzona. Gdy utworzy się jednolita masa, można jeszcze delikatnie podgrzać ją na małym ogniu, cały czas mieszając.

14

POLEWAMY CIASTO POLEWĄ

Gdy polewa zgęstnieje, wyciągamy ciasto z lodówki i odwijamy je z folii. Polewamy ciasto polewą z wierzchu, tak aby pokryła równo wszystkie boki.

15

OZDABIAMY CIASTO

Górę ciasta posypujemy orzeszkami. Pozostawiamy ciasto na blacie, aż polewa stwardnieje.

16

PONOWNIE CHŁODZIMY CHATKĘ

Gdy polewa zrobi się twarda, wsuwamy ciasto ponownie do lodówki i pozostawiamy je na godzinę do schłodzenia. Po godzinie spędzonej w lodówce chatka jest gotowa do zjedzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5495,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1099 kcal

🥑

Tłuszcz

69 g

🌾

Węglowodany

99,1 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

23 g

Podobne przepisy

Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl