Zapiekanka ziemniaczana z dorszem • przepis • składniki • przygotowanie
Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł, gdy chcesz podać bliskim prosty, smaczny i sycący obiad. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY NA PARZE I KROIMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy, a następnie gotujemy na parze. Odstawiamy do wystudzenia.
KROIMY WARZYWA
Cebulę, paprykę i wystudzone ziemniaki kroimy w bardzo grubą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki.
PRZESMAŻAMY PAPRYKĘ Z CZOSNKIEM
Warzywa smażymy na oleju partiami na głębokiej patelni, zaczynając od papryki. Paprykę doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżką ziół prowansalskich. Dodajemy czosnek. Smażymy chwilę, tak by czosnek lekko się zeszklił, a papryka pozostała chrupiąca. Przesmażone przekładamy do miski.
PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Na tej samej patelni smażymy na oleju cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy 1 łyżkę ziół prowansalskich. Mieszamy. Przesmażoną cebulę przekładamy do miski z papryką.
PRZESMAŻAMY ZIEMNIAKI
Na tej samej patelni skropionej odrobiną oleju układamy ziemniaki – tak, by przesmażyły się na złoty kolor wyłącznie z jednej strony i się nie rozpadły. Z wierzchu doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżką ziół prowansalskich. Przesmażone ziemniaki przekładamy do miski z papryką i cebulą.
PRZESMAŻAMY BOCZEK, OLIWKI I KAPARY
Połowę boczku pokrojonego w paski przesmażamy na patelni (drugą połowę odkładamy), na której wcześniej smażyliśmy warzywa. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy oliwki i kapary. Mieszamy. Doprawiamy słodką i ostrą papryką. Ponownie mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą.
DODAJEMY PRZESMAŻONE WARZYWA
Do przesmażonego boczku, oliwek i kaparów dodajemy przesmażone wcześniej warzywa. Delikatnie mieszamy, by ziemniaki się nie rozpadły. Opcjonalnie: ponownie doprawiamy słodką i ostrą papryką. Podgrzewamy chwilę, aż smaki się połączą.
PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
Wszystkie składniki zapiekanki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy drugą połowę boczku pokrojonego w paski. Całość oprószamy 1 łyżką ziół prowansalskich i skrapiamy oliwą.
KROIMY I DOPRAWIAMY DORSZA
Filety z dorsza odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy na grube kawałki. Z obu stron doprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką i skrapiamy z obu stron oliwą. Wcieramy oliwę. Przyprawione kawałki dorsza układamy na wierzchu zapiekanki.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Koncentrat pomidorowy przesmażamy na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy odrobinę wody, by rozrzedzić konsystencję sosu.
PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Gotową zapiekankę polewamy z wierzchu sosem pomidorowym. Dekorujemy oliwkami i natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1830,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
228,8 kcal
Tłuszcz
9,0 g
Węglowodany
24,8 g
Błonnik
13,3 g
Białko
13,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bostock z rabarbarem
Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!

Croissanty z truskawkami i serem brie
Lubisz niezwykłe połączenia smaków? Jeśli tak, ta pyszna kanapka z croissantów będzie dla Ciebie idealna! Koniecznie spróbuj kanapek z serem brie i truskawkami we francuskim stylu.

Podpłomyki z kurkami i francuskim serem
Niezwykle proste w przygotowaniu podpłomyki, a na nich eksplozja smaków i aromatów! Skuś się na wypróbowanie tego przepisu i spróbuj francuskiego sera w nowej odsłonie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone żeberka
Szybki sposób na marynowane żeberka podane z chrupiącymi grzankami i limonką! Zasmakuj w klasyce dzięki przepisowi Karola!

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.

Golonka indyka w sosie musztardowym
Chrupiąca skórka i kruche mięso to podstawy idealnej golonki! Podana z sosem musztardowym smakuje wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa serowo-cebulowa
Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!

Babka ziemniaczana
Znana w wielu regionalnych kuchniach i idealna na sycący obiad dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje babka ziemniaczana z naszego przepisu!

Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!