Chleb cebulowy z kremem kminkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 250 ml letniej wody. Mąkę pełnoziarnistą, 250 g mąki orkiszowej typu 630, 1 czubatą łyżeczkę soli i 1 łyżkę masła zagniatamy z rozpuszczonymi drożdżami na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby więcej wody. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na gorącym maśle przez ok. 5 minut aż do zeszklenia. Lekko solimy i studzimy. Mieszamy z pozostałą mąką i zagniatamy z ciastem.
FORMUJEMY BOCHENKI
Ciasto dzielimy na pół i formujemy na odrobinie mąki 2 bochenki chleba. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie chleby pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut na złotożółty kolor. Jeżeli chleby są zbyt rumiane, przykrywamy je folią aluminiową pod koniec pieczenia. Studzimy na kratce.
ROBIMY KREM DO CHLEBA
Aby zrobić krem, rozcieramy kminek. Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Całość mieszamy z twarożkiem. Doprawiamy szczyptą skórki otartej ze sparzonej cytryny, odrobiną soku, solą i pieprzem. Chleb kroimy w plastry i podajemy z kremem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2367,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
295,9 kcal
Tłuszcz
6,4 g
Węglowodany
49,9 g
Błonnik
7,3 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!

Makaroniki nadziewane czekoladą
Małe makaroniki i pyszna czekolada to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Skusisz się?

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
Bób w wersji kremu, to smakowita propozycja Kingi Paruzel. Wypróbuj już dziś!

Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.

Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!

Pieczona szynka z sosem cebulowym
Pachnąca cynamonem, anyżem i karmelizowaną cebulką szynka to świetny pomysł na świąteczny obiad. Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje!

Makowa panienka — ciasto makowe z kremem i dżemem
Makowa Panienka to wyjątkowe ciasto, które urzeka zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem, łącząc delikatność biszkoptu z wyrazistym makiem. Jeśli szukasz przepisu, który zaskoczy Twoich gości i stanie się ozdobą świątecznego stołu, makowa panienka to doskonały wybór!