Hummus i tagine z kurczakiem i morelami • przepis • składniki • przygotowanie
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
HUMMUS POSYPUJEMY NATKĄ PIETRUSZKI
Ciecierzycę moczymy przez noc lub co najmniej od 3 do 5 godzin przed gotowaniem.
PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK ORAZ ORIENTALNĄ PRZYPRAWĘ
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na tę samą patelnię wykładamy cebulę z czosnkiem – podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy orientalnej, podlewamy odrobiną oliwy i przesmażamy. Na patelnię ponownie wrzucamy kurczaka. Całość mieszamy. Dolewamy bulion i dusimy przez 15 minut.
DODAJEMY SUSZONE MORELE
Dodajemy pomidory, gotowaną ciecierzycę (ilość wedle uznania) oraz suszone morele w całości. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, szafranem, kuminem, solą i pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy kolejne 20-25 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3911,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
651,9 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
80,9 g
Błonnik
33,9 g
Białko
33,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ostra zupa rybna z ryżem
Błyskawiczna w przygotowaniu propozycja dla wszystkich fanów orientalnych smaków – zupa z kawałkami ryby i ryżem.

Ryż zapiekany z kurczakiem
Ryż zapiekany z kurczakiem według przepisu Karola to orientalne danie jednogarnkowe, które jest naprawdę szybkie, proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.

Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Poczuj zapach Świąt, dzięki świątecznemu ciastu według pomysłu Borysa Szyca!

Puszysty krem z melona
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Tteokbokki — koreańskie kopytka ryżowe
Tteokbokki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej. Miękkie, sprężyste kluski ryżowe gotowane w gęstym, słodko-ostrym sosie od lat cieszą się ogromną popularnością zarówno w Korei, jak i na całym świecie. Choć często kojarzone są z ulicznym jedzeniem, tteokbokki możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.