createyourhealth.pl

Chleb słonecznikowy z bakaliami • przepis • składniki • przygotowanie

Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!

Chleb słonecznikowy z bakaliami

Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżka
drożdże świeże - 30 g
migdały - 30 g
mleko - 50 ml
nasiona słonecznika - 130 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
orzech laskowy - 30 g
siemię lniane, całe - 35 g
sól - 1 łyżeczka
woda - 250 ml
żurawina suszona - 40 g
mąka pszenna - 510 g
orzech nerkowca - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Mieszaninę odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie całość wlewamy do misy miksera. Dodajemy mąkę, słonecznik, sól i wodę. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ:
Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Orzechy oraz siemię i żurawiny siekamy nożem na mniejsze kawałki. Gotową mieszanką wysypujemy dno formy.
3.PIECZEMY CHLEB:
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy jego powierzchnię. Chleb ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 50 minut. Upieczony chleb pozostawiamy do wystudzenia i wyciągamy z formy.
Chleb słonecznikowy z bakaliami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Mieszaninę odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie całość wlewamy do misy miksera. Dodajemy mąkę, słonecznik, sól i wodę. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ

Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Orzechy oraz siemię i żurawiny siekamy nożem na mniejsze kawałki. Gotową mieszanką wysypujemy dno formy.

3

PIECZEMY CHLEB

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy jego powierzchnię. Chleb ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 50 minut. Upieczony chleb pozostawiamy do wystudzenia i wyciągamy z formy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3639,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

227,5 kcal

🥑

Tłuszcz

9,9 g

🌾

Węglowodany

29,9 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy

Chleb słonecznikowy z bakaliami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl