createyourhealth.pl

Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków • przepis • składniki • przygotowanie

Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!

Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków

Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

włoszczyzna - 1 szt.
cebula - 2 szt.
wino czerwone - 500 ml
przecier pomidorowy - 2 łyżeczki
kurczak skrzydełko - 500 g
tymianek suszony - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy - 40 g
masło - 50 g
ocet balsamiczny - 80 ml
burak - 250 g
cukier - 1 szczypta
kolendra świeża - 2 g
sok z cytryny - 1 łyżka
cebula dymka - 5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
szparagi zielone - 100 g
jajko - 2 szt.
kurczak filety z piersi - 2 szt.
szałwia świeża - 12 g
pieprz biały - 1 szczypta
mąka pszenna - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
pistacje - 70 g
grana padano - 50 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
BURAKI: umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego i ułóż w naczyniu żaroodpornym. PIECZ POD PRZYKRYCIEM: ok.
2.1-1,5 GODZINY W:
piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).
3.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
z pokrywką piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C tarkę o drobnych oczkach ręcznik papierowy sitko Baza do sosu Umyte i osuszone skrzydełka oraz seler, pietruszkę i marchew pieczemy w piekarniku na brązowy kolor.
4.W GARNKU PRZESMAŻAMY:
pokrojone cebule oraz przecier pomidorowy, dodajemy upieczone skrzydełka, włoszczyznę, wino, tymianek i odrobinę wody.
5.GOTUJEMY OKOŁO 2-3:
godzin (dłuższe gotowanie to gęstszy sos). GOTOWY SOS: odcedzamy. ODSTAWIAMY NA: bok.
6.SOS DO GARNKA:
dodajemy cukier, szałwię i czosnek pokrojony w plastry.
7.GDY CUKIER ZACZNIE:
się rozpuszczać, wlewamy ocet i gotujemy całość aż do zredukowania ilości sosu o połowę.
8.DODAJEMY ODCEDZONĄ BAZĘ:
do sosu, mocno zmrożone masło i jeszcze chwilę gotujemy.
9.SAŁATKA Z BURACZKÓW:
Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze części.
10.DOPRAWIAMY SOKIEM Z:
cytryny, solą, pieprzem, cukrem oraz drobno posiekanym czosnkiem i posiekaną świeżą kolendra.
11.
MIESZAMY, ODSTAWIAMY.
12.SMAŻONE WARZYWA DYMKI:
przekrojone na pół przysmażamy na rozgrzanej oliwie.
13.SZPARAGI POZBAWIONE ZDREWNIAŁYCH:
końcówek blanszujemy na patelni z oliwą, rozgniecionym czosnkiem i listkami szałwii.
14.DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ:
białym pieprzem. PRZEKŁADAMY WSZYSTKIE WARZYWA: na talerz.
15.PRZED PODANIEM PODGRZEWAMY:
na patelni.
16.PIERSI Z KURCZAKA:
W misce łączymy drobno posiekane pistacje, jaja, ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną szałwię.
17.DOPRAWIAMY SKÓRKĄ OTARTĄ:
z cytryny, mieszamy. ODSTAWIAMY NA: bok.
18.UMYTE I OSUSZONE:
piersi kurczaka kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mace oraz orzechowej panierce.
19.SMAŻYMY NA OLIWIE:
z obu stron.
20.NA TALERZ WYKŁADAMY:
sałatkę z buraczków, obok układamy przesmażone warzywa oraz piersi kurczaka.
21.
ZDOBIMY SOSEM.
Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

BURAKI: umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego i ułóż w naczyniu żaroodpornym. PIECZ POD PRZYKRYCIEM: ok.

2

1-1,5 GODZINY W

piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).

3

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

z pokrywką piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C tarkę o drobnych oczkach ręcznik papierowy sitko Baza do sosu Umyte i osuszone skrzydełka oraz seler, pietruszkę i marchew pieczemy w piekarniku na brązowy kolor.

4

W GARNKU PRZESMAŻAMY

pokrojone cebule oraz przecier pomidorowy, dodajemy upieczone skrzydełka, włoszczyznę, wino, tymianek i odrobinę wody.

5

GOTUJEMY OKOŁO 2-3

godzin (dłuższe gotowanie to gęstszy sos). GOTOWY SOS: odcedzamy. ODSTAWIAMY NA: bok.

6

SOS DO GARNKA

dodajemy cukier, szałwię i czosnek pokrojony w plastry.

7

GDY CUKIER ZACZNIE

się rozpuszczać, wlewamy ocet i gotujemy całość aż do zredukowania ilości sosu o połowę.

8

DODAJEMY ODCEDZONĄ BAZĘ

do sosu, mocno zmrożone masło i jeszcze chwilę gotujemy.

9

SAŁATKA Z BURACZKÓW

Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze części.

10

DOPRAWIAMY SOKIEM Z

cytryny, solą, pieprzem, cukrem oraz drobno posiekanym czosnkiem i posiekaną świeżą kolendra.

11

MIESZAMY, ODSTAWIAMY.

12

SMAŻONE WARZYWA DYMKI

przekrojone na pół przysmażamy na rozgrzanej oliwie.

13

SZPARAGI POZBAWIONE ZDREWNIAŁYCH

końcówek blanszujemy na patelni z oliwą, rozgniecionym czosnkiem i listkami szałwii.

14

DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ

białym pieprzem. PRZEKŁADAMY WSZYSTKIE WARZYWA: na talerz.

15

PRZED PODANIEM PODGRZEWAMY

na patelni.

16

PIERSI Z KURCZAKA

W misce łączymy drobno posiekane pistacje, jaja, ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną szałwię.

17

DOPRAWIAMY SKÓRKĄ OTARTĄ

z cytryny, mieszamy. ODSTAWIAMY NA: bok.

18

UMYTE I OSUSZONE

piersi kurczaka kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mace oraz orzechowej panierce.

19

SMAŻYMY NA OLIWIE

z obu stron.

20

NA TALERZ WYKŁADAMY

sałatkę z buraczków, obok układamy przesmażone warzywa oraz piersi kurczaka.

21

ZDOBIMY SOSEM.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4515,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1128,8 kcal

🥑

Tłuszcz

59,0 g

🌾

Węglowodany

64,1 g

🥬

Błonnik

63,1 g

💪

Białko

63,1 g

Podobne przepisy

Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl