createyourhealth.pl

Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie pistacji, migdałów i białej czekolady to smak, do którego będziesz wracać! Przepis Pawła na szybkie i proste ciasteczka warto mieć pod ręką, zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą

Połączenie pistacji, migdałów i białej czekolady to smak, do którego będziesz wracać! Przepis Pawła na szybkie i proste ciasteczka warto mieć pod ręką, zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 50 g
białko jaja kurzego - 2 szt.
zielona herbata matcha - 2 łyżeczki
mąka migdałowa - 100 g
mąka pszenna - 60 g
mąka ziemniaczana - 10 g
cukier puder - 20 g
pistacje - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Pistacje miksujemy na gładką mączkę w blenderze o dużej mocy i łączymy w misce z mąką migdałową (mielonymi migdałami), cukrem pudrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz herbatą matcha. Dokładnie mieszamy.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Dodajemy białka jaj. Wszystkie składniki mieszamy, ugniatając je dłońmi (warto wykorzystać do tego celu rękawiczki jednorazowe) tak długo, aż uzyskamy ciasto o konsystencji marcepanu. Jeśli ciasto po dłuższym wyrabianiu okaże się zbyt suche i za mało plastyczne, dodajemy 1 łyżkę białka jaja i ponownie wyrabiamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
3.FORMUJEMY CIASTECZKA:
Masę formujemy na blacie w gruby wałek, z którego odcinamy równe kawałki. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę, którą następnie delikatnie spłaszczamy, tworząc owalne ciasteczka.
4.PIECZEMY CIASTECZKA:
Ciasteczka pieczemy ok. 18-22 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem). W trakcie pieczenia obserwujemy, czy ciasteczka nie przypiekają się zbyt mocno z wierzchu. Jeśli szybko się zarumienią, lekko zmniejszamy temperaturę.
Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Pistacje miksujemy na gładką mączkę w blenderze o dużej mocy i łączymy w misce z mąką migdałową (mielonymi migdałami), cukrem pudrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz herbatą matcha. Dokładnie mieszamy.

2

WYRABIAMY CIASTO

Dodajemy białka jaj. Wszystkie składniki mieszamy, ugniatając je dłońmi (warto wykorzystać do tego celu rękawiczki jednorazowe) tak długo, aż uzyskamy ciasto o konsystencji marcepanu. Jeśli ciasto po dłuższym wyrabianiu okaże się zbyt suche i za mało plastyczne, dodajemy 1 łyżkę białka jaja i ponownie wyrabiamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.

3

FORMUJEMY CIASTECZKA

Masę formujemy na blacie w gruby wałek, z którego odcinamy równe kawałki. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę, którą następnie delikatnie spłaszczamy, tworząc owalne ciasteczka.

4

PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka pieczemy ok. 18-22 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem). W trakcie pieczenia obserwujemy, czy ciasteczka nie przypiekają się zbyt mocno z wierzchu. Jeśli szybko się zarumienią, lekko zmniejszamy temperaturę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2564,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

183,2 kcal

🥑

Tłuszcz

9 g

🌾

Węglowodany

21,3 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy