Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie pistacji, migdałów i białej czekolady to smak, do którego będziesz wracać! Przepis Pawła na szybkie i proste ciasteczka warto mieć pod ręką, zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Pistacje miksujemy na gładką mączkę w blenderze o dużej mocy i łączymy w misce z mąką migdałową (mielonymi migdałami), cukrem pudrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz herbatą matcha. Dokładnie mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO
Dodajemy białka jaj. Wszystkie składniki mieszamy, ugniatając je dłońmi (warto wykorzystać do tego celu rękawiczki jednorazowe) tak długo, aż uzyskamy ciasto o konsystencji marcepanu. Jeśli ciasto po dłuższym wyrabianiu okaże się zbyt suche i za mało plastyczne, dodajemy 1 łyżkę białka jaja i ponownie wyrabiamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
FORMUJEMY CIASTECZKA
Masę formujemy na blacie w gruby wałek, z którego odcinamy równe kawałki. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę, którą następnie delikatnie spłaszczamy, tworząc owalne ciasteczka.
PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 18-22 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem). W trakcie pieczenia obserwujemy, czy ciasteczka nie przypiekają się zbyt mocno z wierzchu. Jeśli szybko się zarumienią, lekko zmniejszamy temperaturę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2564,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
183,2 kcal
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
21,3 g
Błonnik
1 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Poczuj zapach Świąt, dzięki świątecznemu ciastu według pomysłu Borysa Szyca!

Koktajl proteinowy z masłem orzechowym
Błyskawiczny w przygotowaniu i pełen protein! Właśnie taki jest koktajl waniliowo-orzechowy z dodatkiem suszonych śliwek i płatków owsianych. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka cobb z makaronem proteinowym
Ta sałatka zachwyci Was smakiem i łatwością przygotowania. Idealna kompozycja składników potrafi pozytywnie zaskoczyć! Sprawdźcie przepis Kingi na sałatkę cobb z makaronem proteinowym, której wachlarz smaków wzbogaca doskonały dressing!

Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
Wyszukany pomysł na rybę – filet z dorsza podany z duszoną cykorią oraz aromatycznym pesto na bazie pistacji i parmezanu.

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos musztardowy
Sos musztardowy to pyszny dodatek, który doskonale komponuje się z mięsem, rybami czy jajkami. Jego delikatna kremowa konsystencja w połączeniu z wyrazistym smakiem musztardy sprawia, że staje się on nieodłącznym elementem wielu dań. Przygotujmy ten sos razem!

Nachos zapiekane z mięsem i serem
Klasyczna przekąska podczas każdego wieczoru w stylu kuchni Tex-Mex, czyli zapiekane nachos! Chrupiące, pełne smaku i ciągnącego się sera – przygotuj je na kolejne spotkanie ze znajomymi lub wieczór w rodzinnym gronie.

Marynowane ogórki w stylu koreańskim
Ogórki marynowane w stylu koreańskim to nie tylko wyjątkowe składniki, ale też wyjątkowy kształt tego warzywa. Przekonaj się, że wystarczy prosty przepis, aby stworzyć pyszne przetwory!