createyourhealth.pl

Kanapka z polędwicą i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Coś znacznie więcej niż zwykła bułka z szynką! Wypróbuj przepis Karola na kanapkę z polędwicą i jajkiem w koszulce – sprawdzi się na imprezach, a kolację zamieni w małą ucztę!

Kanapka z polędwicą i jajkiem

Coś znacznie więcej niż zwykła bułka z szynką! Wypróbuj przepis Karola na kanapkę z polędwicą i jajkiem w koszulce – sprawdzi się na imprezach, a kolację zamieni w małą ucztę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
jajko - 4 szt.
majonez - 3 łyżki
masło klarowane - 100 g
ocet - 100 ml
olej rzepakowy - 1 łyżka
sałata lodowa - 1 szt.
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
wino białe - 40 ml
bagietka - 2 szt.
limonka - 1 szt.
polędwica wołowa - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Majonez łączymy w misce z drobno siekanym szczypiorem z dymki i skórką startą z limonki. Dodajemy drobno posiekane chili i białe wino. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i odstawiamy na chwilę, by smaki się przegryzły.
2.SMAŻYMY POLĘDWICĘ:
Polędwicę pokrojoną w plastry oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Tymianek i papryczkę chili drobno siekamy i rozsmarowujemy z olejem na desce.
3.GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE:
Wrzącą wodę, doprawioną solą i octem, mieszamy łyżką, by powstał w niej lejek. Wbijamy jajko w środek lejka i gotujemy 1-1,5 minuty. Jajka gotujemy jedno po drugim.
4.SKŁADAMY KANAPKI:
Dymkę pokrojoną w drobne krążki mocno przesmażamy na rozgrzanym maśle.
Kanapka z polędwicą i jajkiem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Majonez łączymy w misce z drobno siekanym szczypiorem z dymki i skórką startą z limonki. Dodajemy drobno posiekane chili i białe wino. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i odstawiamy na chwilę, by smaki się przegryzły.

2

SMAŻYMY POLĘDWICĘ

Polędwicę pokrojoną w plastry oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Tymianek i papryczkę chili drobno siekamy i rozsmarowujemy z olejem na desce.

3

GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE

Wrzącą wodę, doprawioną solą i octem, mieszamy łyżką, by powstał w niej lejek. Wbijamy jajko w środek lejka i gotujemy 1-1,5 minuty. Jajka gotujemy jedno po drugim.

4

SKŁADAMY KANAPKI

Dymkę pokrojoną w drobne krążki mocno przesmażamy na rozgrzanym maśle.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2826,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

706,6 kcal

🥑

Tłuszcz

45,6 g

🌾

Węglowodany

44,7 g

🥬

Błonnik

26,2 g

💪

Białko

26,2 g

Podobne przepisy