createyourhealth.pl

Ciasteczka żurawinowe • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem suszonych żurawin udekorowane różową polewą czekoladową. Sprawdź, jakie są kruche, delikatne i proste w przygotowaniu!

Ciasteczka żurawinowe

Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem suszonych żurawin udekorowane różową polewą czekoladową. Sprawdź, jakie są kruche, delikatne i proste w przygotowaniu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 100 g
barwnik spożywczy - 0,5 łyżeczki
cukier waniliowo-pomarańczowy - 100 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
masło - 150 g
mąka pszenna - 300 g
żurawina suszona - 0,5 niepełna szklanka
sól - 1 szczypta
posypka kolorowa - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MASŁEM:
Do miski przesiewamy mąkę. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Energicznie mieszamy masło z mąką za pomocą widelca, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.
2.ŁĄCZYMY KRUSZONKĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI:
Żurawiny bardzo drobno kroimy. Do kruszonki dodajemy cukier waniliowo-pomarańczowy, jajko, ekstrakt waniliowy, sól i suszone żurawiny. Ciasto mieszamy widelcem, aż składniki się połączą.
3.WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO:
Ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy energicznie dłońmi. Formujemy kulę, nieco ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
4.WYKRAWAMY CIASTKA:
Schłodzone ciasto przekładamy na blat obficie posypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawamy dowolne, ulubione kształty.
5.PIECZEMY CIASTKA:
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie schładzamy je w lodówce przez ok. 30 minut. Ciastka pieczemy przez ok. 12 minut, aż się zarumienią, i studzimy.
Ciasteczka żurawinowe

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MASŁEM

Do miski przesiewamy mąkę. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Energicznie mieszamy masło z mąką za pomocą widelca, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.

2

ŁĄCZYMY KRUSZONKĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Żurawiny bardzo drobno kroimy. Do kruszonki dodajemy cukier waniliowo-pomarańczowy, jajko, ekstrakt waniliowy, sól i suszone żurawiny. Ciasto mieszamy widelcem, aż składniki się połączą.

3

WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy energicznie dłońmi. Formujemy kulę, nieco ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.

4

WYKRAWAMY CIASTKA

Schłodzone ciasto przekładamy na blat obficie posypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawamy dowolne, ulubione kształty.

5

PIECZEMY CIASTKA

Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie schładzamy je w lodówce przez ok. 30 minut. Ciastka pieczemy przez ok. 12 minut, aż się zarumienią, i studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3340,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

417,6 kcal

🥑

Tłuszcz

21 g

🌾

Węglowodany

52 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

5,8 g

Podobne przepisy