createyourhealth.pl

Ciasteczka z serem i borówkami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.

Ciasteczka z serem i borówkami

Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
jajko - 1 szt.
borówki - 140 g
cukier - 3 łyżki
twaróg śmietankowy - 100 g
masło - 200 g
mąka pszenna - 340 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
woda - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, 1:
łyżkę cukru, masło zagniatamy razem.
2.STOPNIOWO DODAJEMY ZIMNĄ:
wodę i dalej zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto.
3.JEŚLI CIASTO ZACZNIE:
robić się zbyt wilgotne, nie dodajemy więcej wody.
4.CIASTO ZAWIJAMY W:
folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut.
5.W MIĘDZYCZASIE Z:
cytryny ścieramy skórkę.
6.MIESZAMY JĄ Z:
borówkami, 1 łyżką cukru, mąką ziemniaczaną oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. ODSTAWIAMY.
7.SOK Z DRUGIEJ:
połowy cytryny mieszamy z twarożkiem i pozostałym cukrem.
8.SCHŁODZONE CIASTO CIENKO:
rozwałkowujemy.
9.WYCINAMY 12:
kółek.
10.NA 6 Z:
nich nakładamy odrobinę twarożku oraz borówek.
11.NA POZOSTAŁYCH 6:
kółkach robimy na środku małe nacięcie w kształcie krzyżyka i nakrywamy nimi farsz.
12.BRZEGI CIASTECZEK ZACISKAMY:
za pomocą widelca.
13.CIASTECZKA UKŁADAMY NA:
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. JAJKO ROZTRZEPUJEMY: widelcem.
14.ZA POMOCĄ PĘDZELKA:
smarujemy nim delikatnie wierzch ciasteczek.
15.BLACHĘ WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 20-25 minut – aż do zarumienienia.
Ciasteczka z serem i borówkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, 1

łyżkę cukru, masło zagniatamy razem.

2

STOPNIOWO DODAJEMY ZIMNĄ

wodę i dalej zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto.

3

JEŚLI CIASTO ZACZNIE

robić się zbyt wilgotne, nie dodajemy więcej wody.

4

CIASTO ZAWIJAMY W

folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut.

5

W MIĘDZYCZASIE Z

cytryny ścieramy skórkę.

6

MIESZAMY JĄ Z

borówkami, 1 łyżką cukru, mąką ziemniaczaną oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. ODSTAWIAMY.

7

SOK Z DRUGIEJ

połowy cytryny mieszamy z twarożkiem i pozostałym cukrem.

8

SCHŁODZONE CIASTO CIENKO

rozwałkowujemy.

9

WYCINAMY 12

kółek.

10

NA 6 Z

nich nakładamy odrobinę twarożku oraz borówek.

11

NA POZOSTAŁYCH 6

kółkach robimy na środku małe nacięcie w kształcie krzyżyka i nakrywamy nimi farsz.

12

BRZEGI CIASTECZEK ZACISKAMY

za pomocą widelca.

13

CIASTECZKA UKŁADAMY NA

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. JAJKO ROZTRZEPUJEMY: widelcem.

14

ZA POMOCĄ PĘDZELKA

smarujemy nim delikatnie wierzch ciasteczek.

15

BLACHĘ WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 20-25 minut – aż do zarumienienia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3079,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

513,2 kcal

🥑

Tłuszcz

29,9 g

🌾

Węglowodany

52,5 g

🥬

Błonnik

9,7 g

💪

Białko

9,7 g

Podobne przepisy