createyourhealth.pl

Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie

Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.

Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi

Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
cukier trzcinowy - 180 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
czekolada biała - 50 g
czekolada mleczna - 50 g
kakao - 30 g
masło - 140 g
mąka pszenna - 170 g
orzech włoski - 50 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
żurawina suszona - 100 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
MASŁO: wyjmij z lodówki wcześniej, tak aby w momencie użycia było miękkie.
2.PRZYGOTOWANIE MASY MASŁO:
ucieramy z cukrem trzcinowym i wanilinowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko.
3.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
4.MASA BĘDZIE DOŚĆ:
sztywna, więc należy użyć drewnianej łopatki.
5.GDY MASA BĘDZIE:
wymieszana, dodajemy posiekane orzechy, posiekaną czekoladę białą i mleczną, suszoną żurawinę oraz szczyptę soli. PONOWNIE DOKŁADNIE: mieszamy.
6.PIECZENIE BLASZKĘ WYKŁADAMY:
papierem do pieczenia i za pomocą małej gałkownicy do lodów lub łyżki układamy ciastka na blaszce, zachowując duże odstępy między ciastkami.
7.CIASTKA DELIKATNIE:
spłaszczamy.
8.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
z termoobiegiem rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu 190°C) przez 15-18 minut (jeśli będziemy je piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut, całe będą chrupiące).
Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

MASŁO: wyjmij z lodówki wcześniej, tak aby w momencie użycia było miękkie.

2

PRZYGOTOWANIE MASY MASŁO

ucieramy z cukrem trzcinowym i wanilinowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko.

3

DOKŁADNIE MIESZAMY.

4

MASA BĘDZIE DOŚĆ

sztywna, więc należy użyć drewnianej łopatki.

5

GDY MASA BĘDZIE

wymieszana, dodajemy posiekane orzechy, posiekaną czekoladę białą i mleczną, suszoną żurawinę oraz szczyptę soli. PONOWNIE DOKŁADNIE: mieszamy.

6

PIECZENIE BLASZKĘ WYKŁADAMY

papierem do pieczenia i za pomocą małej gałkownicy do lodów lub łyżki układamy ciastka na blaszce, zachowując duże odstępy między ciastkami.

7

CIASTKA DELIKATNIE

spłaszczamy.

8

PIECZEMY W PIEKARNIKU

z termoobiegiem rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu 190°C) przez 15-18 minut (jeśli będziemy je piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut, całe będą chrupiące).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3655,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

913,8 kcal

🥑

Tłuszcz

47,3 g

🌾

Węglowodany

118,7 g

🥬

Błonnik

12,5 g

💪

Białko

12,5 g

Podobne przepisy