createyourhealth.pl

Włoskie tiramisu na dwa sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.

Włoskie tiramisu na dwa sposoby

Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kawa - 300 ml
cukier puder - 3 łyżki
likier amaretto - 125 ml
kakao gorzkie -
orzechy laskowe prażone -
czekolada deserowa 60% kakao -
ser mascarpone - 300 g
żółtka jaj - 4 szt.
cukier - 120 g
biszkopty savoiardi - 300 g
truskawka - 350 g
czekolada deserowa -

Instrukcje przygotowania

1.PASTERYZUJEMY JAJKA:
Jajka pasteryzujemy wcześniej w piekarniku nagrzanym do temperatury 55°C przez 90 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Żółtka i cukier umieszczamy w rondelku lub misce i ubijamy je w kąpieli wodnej, aż będą białe i puszyste. Mascarpone zaczynamy ubijać w misie miksera jeszcze przed połączeniem z żółtkami. Cały czas ubijając mascarpone, cienkim strumieniem dolewamy ubite żółtka.
3.PRZYGOTOWUJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI:
Do kawy dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru i dolewamy likier amaretto. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub likieru. Kilka kostek czekolady siekamy w drobną kosteczkę, orzechy kruszymy nożem na mniejsze kawałki.
4.UKŁADAMY WARSTWY DESERU:
Deser układamy warstwowo w pucharku lub naczyniu. Na dno wykładamy krem, następnie biszkopty namoczone z obu stron w kawie, kolejną warstwę stanowi ponownie krem, a potem znów biszkopty i krem. Wierzch deseru dekorujemy kawałkami czekolady, orzechami i oprószamy kakao, używając drobnego sitka.
5.PASTERYZUJEMY JAJKA:
Jajka pasteryzujemy wcześniej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 55°C przez 90 minut.
6.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Żółtka i cukier umieszczamy w rondelku lub misce i ubijamy je w kąpieli wodnej, aż będą białe i puszyste. Mascarpone zaczynamy ubijać w misie miksera jeszcze przed połączeniem z żółtkami. Cały czas ubijając mascarpone, cienkim strumieniem dolewamy ubite żółtka.
7.PRZYGOTOWUJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI:
Większość truskawek blendujemy na gładki mus. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody – tak, aby można było w nim namoczyć biszkopty. Czekoladę drobno siekamy.
8.UKŁADAMY WARSTWY DESERU:
Na dno pucharków lub naczynia wykładamy mus z truskawkami. Następnie dodajemy warstwę kremu, biszkopty namoczone w truskawkowym musie, posiekaną czekoladę oraz pokrojone truskawki. Układanie powtarzamy: krem, namoczone biszkopty i ponownie krem. Wierzch deseru dekorujemy truskawkami pokrojonymi w cienkie plastry.
Włoskie tiramisu na dwa sposoby

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PASTERYZUJEMY JAJKA

Jajka pasteryzujemy wcześniej w piekarniku nagrzanym do temperatury 55°C przez 90 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Żółtka i cukier umieszczamy w rondelku lub misce i ubijamy je w kąpieli wodnej, aż będą białe i puszyste. Mascarpone zaczynamy ubijać w misie miksera jeszcze przed połączeniem z żółtkami. Cały czas ubijając mascarpone, cienkim strumieniem dolewamy ubite żółtka.

3

PRZYGOTOWUJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI

Do kawy dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru i dolewamy likier amaretto. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub likieru. Kilka kostek czekolady siekamy w drobną kosteczkę, orzechy kruszymy nożem na mniejsze kawałki.

4

UKŁADAMY WARSTWY DESERU

Deser układamy warstwowo w pucharku lub naczyniu. Na dno wykładamy krem, następnie biszkopty namoczone z obu stron w kawie, kolejną warstwę stanowi ponownie krem, a potem znów biszkopty i krem. Wierzch deseru dekorujemy kawałkami czekolady, orzechami i oprószamy kakao, używając drobnego sitka.

5

PASTERYZUJEMY JAJKA

Jajka pasteryzujemy wcześniej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 55°C przez 90 minut.

6

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Żółtka i cukier umieszczamy w rondelku lub misce i ubijamy je w kąpieli wodnej, aż będą białe i puszyste. Mascarpone zaczynamy ubijać w misie miksera jeszcze przed połączeniem z żółtkami. Cały czas ubijając mascarpone, cienkim strumieniem dolewamy ubite żółtka.

7

PRZYGOTOWUJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI

Większość truskawek blendujemy na gładki mus. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody – tak, aby można było w nim namoczyć biszkopty. Czekoladę drobno siekamy.

8

UKŁADAMY WARSTWY DESERU

Na dno pucharków lub naczynia wykładamy mus z truskawkami. Następnie dodajemy warstwę kremu, biszkopty namoczone w truskawkowym musie, posiekaną czekoladę oraz pokrojone truskawki. Układanie powtarzamy: krem, namoczone biszkopty i ponownie krem. Wierzch deseru dekorujemy truskawkami pokrojonymi w cienkie plastry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7410 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1852,5 kcal

🥑

Tłuszcz

78,6 g

🌾

Węglowodany

233 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

41,9 g

Podobne przepisy