Ekspresowe bułeczki śniadaniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj łatwo dostępne składniki, by przygotować proste bułeczki bez drożdży – idealne na śniadanie dla Ciebie i bliskich!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy.
DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI I WYRABIAMY CIASTO
Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy jajko i żółtko. Na koniec, gdy składniki się połączą, dodajemy olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia robota za pomocą silikonowej szpatułki. Przekładamy na blat oprószony mąką i chwilę ugniatamy. Jeśli ciasto klei się do dłoni, oprószamy je dodatkowo niewielką ilością mąki i ponownie zagniatamy.
PIECZEMY BUŁECZKI
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy z wierzchu na krzyż, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2136,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
267,1 kcal
Tłuszcz
10,5 g
Węglowodany
35,8 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami zamiast grzybów? Jeśli lubujesz się w tradycyjnych świątecznych przepisach, to ta wariacja może wydawać Ci się niepotrzebna. A jednak, takie wydanie wigilijnych pierogów ma wielu zwolenników, bo pieczarki są łatwo dostępne i można je podawać także dzieciom. Przekonaj się, że takie pierogi nie muszą niczym ustępować klasycznym pierogom z dodatkiem grzybów leśnych!

Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.

Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Papaya bowl z kremem jogurtowym
Miseczka pełna soczystych owoców połączonych z kremem jogurtowym, to przepis na pyszną przekąskę w ciągu dnia!

Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
Pszenne placki z pikantnym nadzieniem, a do tego sałata i wyrazisty sos. Obiad w meksykańskim stylu, który zrobisz w kilka chwil!

Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
Muffiny to nie tylko słodki deser. Spróbuj czegoś nowego i upiecz pyszne babeczki z warzywami.

Curry z bakłażanem i brukselką
Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!