createyourhealth.pl

Najprostsze naleśniki z serem • przepis • składniki • przygotowanie

Proste i pyszne naleśniki z serem przywołają wspomnienia dzieciństwa! Wypróbuj sprawdzony przepis Pawła na ten klasyczny przysmak – z taką recepturą idealne naleśniki wyjdą każdemu.

Najprostsze naleśniki z serem

Proste i pyszne naleśniki z serem przywołają wspomnienia dzieciństwa! Wypróbuj sprawdzony przepis Pawła na ten klasyczny przysmak – z taką recepturą idealne naleśniki wyjdą każdemu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 25 g
mąka pszenna - 190 g
mleko 3,2% - 500 ml
sól - 1 szczypta
cukier - 3 łyżki
wanilia - 3 g
ser twaróg półtłusty - 500 g
jajko - 4 szt.
śmietana 18% - 4 łyżki
masło klarowane - 1 łyżka
mięta świeża - 2 g
borówki - 30 g
malina - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI:
Mleko przelewamy do wysokiego naczynia. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół. Nasiona wyjmujemy ostrzem noża i dodajemy do mleka. Dodajemy jajko, sól i część mąki. Miksujemy za pomocą blendera, a gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą część mąki. Ponownie miksujemy na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczone masło. Miksujemy chwilę, aż masło połączy się z resztą składników.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Twaróg łączymy w misce z żółtkami jaj, nasionkami laski wanilii i cukrem. Całość ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, aż wszystkie składniki się połączą.
3.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Patelnię rozgrzewamy, wykładamy na nią masło klarowane, a nadmiar masła ściągamy za pomocą ręcznika papierowego. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta tak, by rozlało się po całej powierzchni.
4.NADZIEWAMY I SKŁADAMY NALEŚNIKI:
Naleśniki przekładamy kolejno na blat. Wykładamy nadzienie i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni placka, pozostawiając odrobinę wolnego miejsca na brzegach. Naleśniki składamy na pół i ponownie na pół, tak by powstała trójkątna kieszonka z nadzieniem.
5.PRZESMAŻAMY NALEŚNIKI:
Naleśnikowe trójkąty przesmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Tym razem nie zdejmujemy nadmiaru masła – powinno być go nieco więcej, by naleśniki usmażyły się na złoty kolor.
6.PODAJEMY NALEŚNIKI:
Podsmażone naleśniki zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerz. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi owocami, np. malinami, borówkami, truskawkami lub jeżynami. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Najprostsze naleśniki z serem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mleko przelewamy do wysokiego naczynia. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół. Nasiona wyjmujemy ostrzem noża i dodajemy do mleka. Dodajemy jajko, sól i część mąki. Miksujemy za pomocą blendera, a gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą część mąki. Ponownie miksujemy na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczone masło. Miksujemy chwilę, aż masło połączy się z resztą składników.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Twaróg łączymy w misce z żółtkami jaj, nasionkami laski wanilii i cukrem. Całość ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, aż wszystkie składniki się połączą.

3

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Patelnię rozgrzewamy, wykładamy na nią masło klarowane, a nadmiar masła ściągamy za pomocą ręcznika papierowego. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta tak, by rozlało się po całej powierzchni.

4

NADZIEWAMY I SKŁADAMY NALEŚNIKI

Naleśniki przekładamy kolejno na blat. Wykładamy nadzienie i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni placka, pozostawiając odrobinę wolnego miejsca na brzegach. Naleśniki składamy na pół i ponownie na pół, tak by powstała trójkątna kieszonka z nadzieniem.

5

PRZESMAŻAMY NALEŚNIKI

Naleśnikowe trójkąty przesmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Tym razem nie zdejmujemy nadmiaru masła – powinno być go nieco więcej, by naleśniki usmażyły się na złoty kolor.

6

PODAJEMY NALEŚNIKI

Podsmażone naleśniki zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerz. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi owocami, np. malinami, borówkami, truskawkami lub jeżynami. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2239,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

373,2 kcal

🥑

Tłuszcz

17,7 g

🌾

Węglowodany

37,1 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

20,4 g

Podobne przepisy