createyourhealth.pl

Ciastka z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne i chrupiące ciastka, wypełnione pysznym farszem grzybowym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na święta. Spróbuj koniecznie!

Ciastka z grzybami

Delikatne i chrupiące ciastka, wypełnione pysznym farszem grzybowym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na święta. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ciasto francuskie - 1 szt.
jajko - 1 szt.
krem grzybowy - 1 łyżka
sól himalajska - 0,75 łyżeczki
masło - 1 łyżka
mieszane grzyby leśne - 200 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieczarki brązowe - 250 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 gałązka

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY PIECZARKI I CEBULĘ:
Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na złoty kolor pieczarki pokrojone na ćwiartki. Kiedy nabiorą koloru, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość oprószamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 5 minut.
2.DODAJEMY MROŻONE GRZYBY:
Dodajemy mrożone grzyby, gałązkę tymianku i krem grzybowy – całość smażymy tak długo, aż płyn odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
3.WYCINAMY KOŁA I PASKI:
Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie odciskamy kokilkę i wycinamy 6 kół. Dodatkowo z ciasta wykrawamy paski o szerokości równej wysokości naczynia do zapiekania.
4.WYPEŁNIAMY KOKILKI:
Na spód kokilki wykładamy jedno wykrojone z ciasta koło. Dookoła kokilki „przyklejamy” pasek ciasta, lekko go dociskając do dna, a następnie wypełniamy ciastko farszem grzybowym. Na koniec całość przykrywamy drugim kołem ciasta francuskiego. W taki sposób wypełniamy 3 kokilki.
5.SMARUJEMY CIASTKA JAJKIEM:
Wierzch ciastek delikatnie nacinamy na krzyż, aby nadmiar płynu mógł odparować. Następnie smarujemy je rozbełtanym jajkiem (z pozostałego ciasta można wykroić dowolne kształty i udekorować nimi wierzch ciastek).
6.PIECZEMY CIASTKA:
Ciastka posypujemy drobnymi kryształkami soli himalajskiej i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Lekko studzimy i podajemy.
Ciastka z grzybami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY PIECZARKI I CEBULĘ

Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na złoty kolor pieczarki pokrojone na ćwiartki. Kiedy nabiorą koloru, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość oprószamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 5 minut.

2

DODAJEMY MROŻONE GRZYBY

Dodajemy mrożone grzyby, gałązkę tymianku i krem grzybowy – całość smażymy tak długo, aż płyn odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

3

WYCINAMY KOŁA I PASKI

Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie odciskamy kokilkę i wycinamy 6 kół. Dodatkowo z ciasta wykrawamy paski o szerokości równej wysokości naczynia do zapiekania.

4

WYPEŁNIAMY KOKILKI

Na spód kokilki wykładamy jedno wykrojone z ciasta koło. Dookoła kokilki „przyklejamy” pasek ciasta, lekko go dociskając do dna, a następnie wypełniamy ciastko farszem grzybowym. Na koniec całość przykrywamy drugim kołem ciasta francuskiego. W taki sposób wypełniamy 3 kokilki.

5

SMARUJEMY CIASTKA JAJKIEM

Wierzch ciastek delikatnie nacinamy na krzyż, aby nadmiar płynu mógł odparować. Następnie smarujemy je rozbełtanym jajkiem (z pozostałego ciasta można wykroić dowolne kształty i udekorować nimi wierzch ciastek).

6

PIECZEMY CIASTKA

Ciastka posypujemy drobnymi kryształkami soli himalajskiej i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Lekko studzimy i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1562,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1562,7 kcal

🥑

Tłuszcz

94,5 g

🌾

Węglowodany

121,4 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

34,8 g

Podobne przepisy

Ciastka z grzybami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl