Ciasto czekoladowa chmura • przepis • składniki • przygotowanie
Obłędnie delikatne, kruche i wyjątkowe ciasto o głębokim smaku czekolady. Przygotujesz je bez mąki, z wykorzystaniem kilku prostych składników. Słodycz idealna!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki łączymy w szklanej misce z miękkim masłem. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą – w ten sposób rozpuszczamy czekoladę w tzw. kąpieli wodnej.
UBIJAMY BIAŁKA JAJ
Żółtka jaj oddzielamy od białek i odkładamy do późniejszego wykorzystania.
ROZMĄCAMY ŻÓŁTKA JAJ
Żółtka rozmącamy za pomocą rózgi kuchennej wraz z ekstraktem waniliowym.
ŁĄCZYMY MASY
Dodajemy ⅓ ubitych białek i delikatnie mieszamy, aż masy się połączą. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Mieszamy.
PIECZEMY CIASTO
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mocno schłodzoną śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem ubijamy za pomocą miksera lub w naczyniu robota ok. 2 minut, aż masa zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i sok wyciśnięty z cytryny.
DEKORUJEMY I PODAJEMY CIASTO
Przygotowany krem wykładamy na wystudzone ciasto. Ciasto dekorujemy z wierzchu czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach i listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5185 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
518,5 kcal
Tłuszcz
37,9 g
Węglowodany
37,4 g
Błonnik
7,4 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.

Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!

Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka mimoza
Sałatka mimosa to danie wywodzące się z kuchni wschodniej o wyjątkowym wyglądzie, które stanowi pyszną alternatywę dla świątecznej sałatki jarzynowej. Warstwowa układane składniki oraz posypka z żółtka sprawiają, że sałatka wygląda bardzo apetycznie. Co wchodzi w skład sałatki mimoza i jak ją zrobić? Poznaj nasz pyszny przepis!

Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!

Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chorwacki pilaw z jagnięciną
Jaka jest kuchnia w stylu chorwackim Aromatyczna, różnorodna, zakochana w ryżu i doskonałym mięsie! Poznaj ją lepiej, przygotowując pilaw z jagnięciną!

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!

Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
Zaskakujące połączenie smaków – biała kiełbasa faszerowana czosnkiem oraz suszonymi śliwkami namoczonymi w brandy.